Sound News Web - Discovery Of Sound

YBA Heritage A100

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Povratak karizmatičnog francuza

rsz heritagea100 headm SNW recommended

Piše: Darko Brlečić

Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tržištu, iako to tako izgleda na prvi pogled. Naime , radi se o tome da prethodni uvoznici nisu imali dovoljno mentalne snage da kvalitetno odrade ovaj zanimljiv brend, a osobno mi je drago što je nakon dužeg vremena na testni panel stigao jedan zanimljiv francuski uradak. Francuzi kroz svoje audio uređaje ostavljaju jedan poseban kulturološki pečat.

  rsz 1frontpanel n m SNW recommended

Parlez-vous français

Tvrtka YBA je osnovana davne 1981 godine u Parizu od strane profesora elektronike Yves Bernard Andre. Iako u to doba već postoje definirane toplogije tranzistorskih sklopova, gdin Yves Bernard Andre odlučio je napraviti po tom pitanju iskorak. Iskorak je u tome da stvari moraju biti što jednostavnije, onoliko koliko to dizajn dopušta., ali sve uz maksimalnu dozu optimizacije. Od prvih svojih uradaka pa sve do danas, Yves nije odstupio od svoje filozofije da vlasnici uređaja trebaju zaboravit na uređaj i usredočiti se samo na glazbu. YBA veće uspjehe postiže 80-tih i 90-tih godina, dok je manje uspješan u periodu od 2000 godine nadalje. Filozofija tvrtke je da svaki uređaj mora biti trajan, te da posjeduje jasnoću i čistoću zvuka. Svi uređaji iz YBA produkcije su proizvodi rađeni u malim serijama a prije isporuke kupcima, gdin Yves sam vlastoručno provjerava ugrađene sklopove, testira ih te vrši usaglašavanje istih. Zbog ovakvog pristupa YBA si je priskrbila štovatelje širom svijeta.

rsz heriatgea100 back n

 

Heritage A100

 

Stereo integrirano pojačalo A100 dolazi iz serije Heritage (nasljeđe). Unutar te serije nalaze se tri proizvoda: stereo integrirano pojačalo, cd reproduktor i streaming uređaj. Dakle, sve što je potrebno za audio sustav 21. stoljeća !

 

Integrirac A100 svojom tjelesnom građom, kako vanjskom tako i unutrašnjom odskače od uobičajenih stereo integriranoih pojačala. Prednja ploha izrađena je da djeluje robustno, a oble linije daju toj robustnosti humani izgled. Potenciometar za glasnoću, izbornik ulaza signala i mali zaslon sa prikazom u žutoj boji su tri stavke koje se nalaze na prednjoj ploči a na stražnjoj ploči nalazi se 5 linijskih RCA ulaza, 1 linijski RCA izlaz za spajanje na doatno pojačalo snage i 1 set balansiranih XLR ulaza. Terminali za prihvat zvučničkih kabela su nešto uži od uobičajenih, pa pri tom treba voditi brigu da se ne spajaju kabeli sa vilicama velikih dimenzija. Naime, vilice velikih dimenzija neće u potpunosti prijanjati na vrat terminala,a postoji mogućnost njihova međusobna dodirivanja što u konačnici može donijeti neželjene posljedice. Audioquest Mont Blanc koji koristim u sustavu ima optimalnu dimenziju vilica koje bez problema prijanjaju na sve vrste zvučničkih terminala. Posebna napomena ide u smjeru sklopke za paljenje/gašenje uređaja a nije na vidljivom mjestu. Sklopka je smještena na prednjem lijevom kutu kod dna kućišta, pa je potrebno lagano prelaženje prstom preko dna kućišta da bi se uključio ili isključio uređaj.

rsz dsc 0132 n

 

Unutrašnja građa je nasljeđe poznatog modela Integre 100W. Integrirano pojačalo je Push-Pull dizajn sa 2 tranzistora na izlazu kanala. Prvobitna iteracija pojačala je koristila Motorola izlazne tranzistore TIP35C i TIP36C, a koliko je meni poznato dizajner gdin Yves nije sklon promjeni dizajna, nego eventualnom dodatnom optimiziranju, pa su sklopovi maltene identični starom Integre pojačalu.

rsz img 0175 n

 

Pojačalo isporučuje snagu od 100 watta na 8 ohma odnosno 150 watta na 4 ohma uz napajanje od 320VA. Hm, malo ili puno ?!  S vremenom će stići odgovor. Masa uređaja je 9.2 kg a uz pojačalo dobije se daljinski upravljač koji posjeduje univerzalne funkcije za sve YBA uređaje.

 

Nešto o zvuku

 

U kombinaciji s VMPS RM30 i Audioquest kabelima, YBA Heritage A100 zvuči iznimno detaljno, tečno i ugodno na svim razinama glasnoće, što baš nije čest slučaj u ovoj cjenovnoj klasi. Uz navedeno treba pridodati duboku i fino iznijansiranu zvučnu sliku. Zapravo ništa čudno ako se uzme u obzir da tvrtkin glavni dizajner ništa ne prepušta slučaju, pa niti odabir izlaznih komponenti i njihovo usaglašavanje. Srednjetonsko i visokotonsko područje sa svojom kohezijom me je na trenutke podsjećalo na Hegel H300 (cca 35.000 kn).

 

No to nije sve: konzistentnost u gornjem bass području je lijepa, mekoća i mikrodetaljnost je na visokoj razini, rubovi imaju manju dozu zaobljenja. Skoro pa savršeno. U ovom slučaju, mitološka priča o tranzistorskim pojačalima i njihovim nedostacima u odnosu na cijevna pojačala pada ne u vodu, nego na dno Tihog oceana.

 

Kao dobar primjer detaljnog prenosa atmosfere poslužio mi je album Elvis Stanić Group - Bolja strana svijeta, gdje je suradnja s osebujnom Josipom Lisac iznjedrila novu perspektivu mediteranskog jazza. Autor ovog albuma se odlučio na povratak svojim glazbenim korijenima a to se posebno odnosi na harmoniku, instrument s kojim je on ušao u svijet glazbe. Glas Josipe Lisac praćen raznorodnim instrumentima još uvijek djeluje svježe i fluidno. YBA Herigae A100 svojom izvedbom pokazuje opravdanost filozofije iz uvoda a sve je to dovoljno dobro da slušatelj bude prikovan za svoju fotelju.

 

YBA Heritage A100 je s nevjerojatnom lakoćom precizno prikazao razlikovne detalje svakog instrumenta, kao i njihovu poziciju na pozornici a takav dojam je rijedak u ovoj cjenovnoj klasi. Što sam duže slušao glazbu, to su sve više na površinu isplivale bogate strukture svakog djela frekvencijskog raspona. Taj dojam je bio nešto više izražen kada su se u CD reproduktoru vrtile snimke malih jazz sastava sa ženskim vokalom u glavnoj ulozi. Tako primjerice album Women of Jazz snimljen za etiketu Putumayo zvuči izuzetno poletno, ženski vokali imaju prepoznatljivu suptilnost, a mikrodinamika je prilično iskontrolirana. Zvučna pozornica je pomaknuta malo prema naprijed, dok je kompletna zvučna slika obavijena toplinom. Uglavnom, pojačalo stvara dojam opuštenosti. Nekako mi se čini da je to karakteristika koju traže ljubitelji glazbe koji nisu opterećeni audiofilijom!

 

Iskustvo mi govori da ljudi koji se odluče na kupnju hifi uređaja, traže od istog da im svira sve vrste glazbe besprijekorno. U to ime sam odlučio napraviti mali iskorak, pa sam u playeru zavrtio akustični koncert snimljen na dvostrukom CD izdanju.

 

Joe Bonamassa an Acoustic Evening at the Vienna Opera House - koncert snimljen početkom ove godine u Beču. Na tom koncertu Bonamassa je izveo presjek svojih zadnjih albuma, što između ostaloga uključuje i uspješnice sa albuma Driving Towards The Daylight. Akustična izvedba zahtijeva natprosječnu sposobnost izvođačeve svirke, ali također i adaptaciju aranžmana pjesama koje su izvorno odsvirane na električnim instrumentima. U tom smislu ovdje spominjani album zaslužuje ocjenu 5 (odličan)! Heritage A100 pokazao je nevjerojatnu sposobnost iznošenja finog nijansiranja kod akustičnih instrumenata, što se posebno odnosi na relaciju akustična blues gitara- mandolina-klavir - bubanj. Kod klavira se fino razaznaje lupanje malog drvenog batića po žici, dok je kod bubnja primjetna čvrstoća, ali se i osjeti istitravanje opne po kojoj lupa bubnjar s palicom. Dinamički otkloni su prisutni u svakom trenutku, a kod viših razina glasnoće primjetna je toplina koja djelomično prikriva detalje što ne kvari užitak slušanja. Bez obzira na moje okretanje potenciometra za glasnoću, pojačalo nije gubilo dah, niti se linearnost izgubila. Uglavno, pojačalo u ovom segmentu reprodukcije zaslužuje ocjenu 4 (vrlo dobar).

 

Kraj testa je pripao klasičnoj glazbi. Klasična glazba je specifičan žanr, utoliko što se za njenu izvedbu koriste isključivo akustični instrumenti, snimke se rade sa posebna tri mikrofona, a broj glazbenika u orkestru nerijetko doseže brojku 100. Postoji nepisano pravilo kod testiranja audio uređaja da se za istinske rezultate treba koristiti materijale bazirane na izvedbama velikih filharmonijskih orkestara. U to ime sam se odlučio ni manje ni više za Ludwiga Van Beethovena i njegovu 5 i 7 symphoniu. Beethovenove symphonie (5 i 7) snimljene su početkom sedamdesetih godina za etiketu Deutsche Grammophon a posjedovanje ta dva LP izdanja u ono doba bilo je pitanje kulturološkog prestiža. Bečki filharmonijski orkestar pod ravnanjem Carlosa Kleibera podario je svijetu jedinstven glazbeni doživljaj, koji i dan danas živi zahvaljujuči CD i SACD izdanju.

 

Ono što sam prvo osjetio je pomaknuta pozornica prema naprijed, timbralna korektnost, ali i značajnija restrikcija dinamike. Kod Allegro con brio prelazak sa tihih na glasne pasaže djelovao je pomalo mlitavo, kao nedostatak energetskog potencijala toliko potrebnog za besprijekorne dinamičke skokove. Tijekom izvedbe Poco sostenuto-vivace (Symphony br.7) gorespomenuti nedostata je nešto manje prisutan. U tom segmentu bas područje je precizno ocrtano, ali vidno nedostaje čvrstine, pa to na momente narušava užitak slušanja zbog čega ne treba očajavati. Pojačalo Heritage A100 je u ovom testu pokazalo kako svako pojačalo sa snagom od 100 watta nemože pogoniti sve vrste zvučnika, a najmanje kompleksne višestazne zvučnike sa zahtjevnom skretnicom.

 

 

Završna misao

 

Usprkos nekim manjkavostima, Heritage A100 zaslužuje visoku preporuku. Zašto ?

Zato jer se iz minimalističkog dizajna izvlači maksimum dobrih stvari: lakoća prezentacije, fluidnost gornjeg basa i srednjetonskog spektra, mekoća visokotonskog područja, finese u prezentaciji detalja, a i razumna cijena i poznati pedigre su snažni aduti. Uz malo zdravog razuma i eksperimentiranja, Heritage A100 može se fino upariti sa zvučnicima, te pružiti zadovoljstvo na dugi period. U to ime ide topla preporuka.

 

Info:

rsz heritagea100 headm SNW recommended

 

Model: YBA Heritage A100, tranzistorsko stereo integrirano pojačalo

 

Cijena: 10990,00 kn

 

Specifikacije: Tranzistorsko push-pull integrirano pojačalo, snaga 2x 100 W, napajanje 320VA, 5 RCA i 1 XLR ulaz

 

Ustupio na test: HD multimedia - www.hd-multimedia.com 

 

 

Presudili smo :

 

Izrada:                 5star

 

Performanse:        4star

 

Opremljenost:      5star

 

Jel vrijedi te pare: 5star

 

Pozitivno: Minimalistički dizajn, estetika, opremljenost, dobar zvuk i razumna cijena

 

Negativno: Usprkos snazi zahtijeva zvučnike jednostavnijeg dizajna

 

Stoga zaključujemo: Usprkos nekim manjkavostima, Heritage A100 zaslužuje visoku preporuku. Zašto ?

 

Zato jer se iz minimalističkog dizajna izvlači maksimum dobrih stvari: lakoća prezentacije, fluidnost gornjeg basa i srednjetonskog spektra, mekoća visokotonskog područja, finese u prezentaciji detalja,a i razumna cijena i poznati pedigre su snažni aduti. Uz malo zdravog razuma i eksperimentiranja, Heritage A100 može se fino upariti sa zvučnicima, te pružiti zadovoljstno na dugi period. U to ime ide topla preporuka.

 

Konačna ocjena:  5star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register