Sound News Web - Discovery Of Sound

KINGSOUND KS-H1+M-10

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Poželjni stereo set

rsz dsc 0209 head5star

Piše: Darko Brlečić

Dizajniranje elektrostatskih slušalica za cijenu manju od 1000 eura = nemoguća misija ? Sadašnje i buduće vrijeme dat će odgovor na postavljena pitanja. Iskustva iz prošlosti omogućuju konstruktorima audio naprava napredak u mentalnom i materijalnom smislu. Iz tvrtke Kings Audio stiže metrijalizirani odogovor po pitanju napretka.

Slušalice su jedan par malih prilaogđenih zvučnika koje korisnik drži u blizini svojeg slušnog aparata da bi mogao čuti zvuk koji dolazi iz nekog izvora.

Danas postoje različite vrste slušalica, kako po dizajnu tako i po namjeni. Slušalice djelimo na mono-izvedbu(slušalice za jedno uho), klasične stereo slušalice (slušalice za oba uha) i stereo slušalice koje imaju sposobnost imitacije surround zvuka.

Na tržištu možemo najviše naći slušalice sa dinamičkim zvučničkim jedinicama, a u nešto manjem broju mogu se naći i slušalice sa elektrostatskim zvučničkim jedinicama. Najpoznatija imena u proizvodnji slušalica su: AKG, Grado, Ultrasone, Beyerdinamic,Sennheiser, STAX, a u zadnje vrijeme i Kings Audioa potonja dva proizvođača u svojoj ponudi drže elektrostatske slušalice.

rsz dsc headphoneset n

 

Igračka za egoiste

Stereo slušalice su specifična audio komponenta, pri tom ne mislim samo na dizajn i tehnologiju nego na uporabnu mogućnost koja je predodređena samo za jednu osobu. Slušalice omogućuju slušatelju da kreira svoj vlastiti svijet fizički odvojen od okoline. Ta mogućnost mi je dobro poznata, jer sam davnih sedamdesetih godina vrlo često koristio Sennheiser slušalice kako bi što dublje ponirao u svijet glazbe i pratećih događaja, bez obzira da li je izvor bio radio, gramofon ili kazetofon. Takav pristup glazbi mi je omogućio da kreiram svoj vlastiti pravac, ukus i filozofiju a da pri tom izostane utjecaj okoline. Danas, 40 godina nakon prvog susreta sa slušalicama imam priliku ponovo osjetiti žar odvojenosti od okoline, s tom razlikom što sada imam definirane stavove a stereo slušalice koje će me odvojiti od svijeta dolaze iz Hong Konga odnosno iz tvrtke Kings Audio.

rsz dsc inside n

 

KING S AUDIO

Kings Audio Limited je mala tvrtka osnovana 2002 sa ustrojem za dizajn i proizvodnju elektrostatskih zvučnika pod imenom KINGSOUND . Sjedište tvrtke je u Hong Kongu, a maloprodajna mreža pokriva područje Velike Britanije, SAD-a, Italije, Australije i Kine. Zahvaljujući umješnosti sa elektrostatskim zvučnicima tvrtka vrlo brzo napreduje na nemirnom hifi tržištu, a povratne informacije sa tržišta i od korisnika diljem svijeta dodatno potvrđuju ispravno trasiran put. U današnjem portfelju tvrtke osim elektrostatskih zvučnika nalaze se cjevna pojačala, CD reproduktor i elektrostatske slušalice sa pripadajućim pojačalima. Zahvaljujući agilnosti domaćeg uvoznika HD multimedie, naše tržište je počašćeno sa elektrostatskim slušalicama KS-H1 i solid state pojačalom za slušalice M-10 .

KS-H1 su elektrostatke slušalice koje funkcioniraju na similarnom principu kao i elektrostatski zvučnici, samo što je napravljena određena prilogodba zbog malih dimenzija kod slušalica.

Za one koji se možda prvi puta susreću s pojmom elektrostata, evo kratkog opisa: elektrostatski zvučnik je jednostavni zvučni pretvarač koji se sastoji od 4 osnovna elementa, a to su dva statora, membrana, audio transformator i visokonaponski sustav napajanja. Princip rada elektrostatskih zvučnika: pri radu pozitivno nabijena membrana pomiče se prema negativno nabijenom statoru,a promjenom audio napona na statoru membrana se pomiče u suprotnom smjeru. Svojim pomicanjem membrana istitrava zvučne valove koji su vrlo precizni kod reprodukcije zvuka.

Nosiva konstrukcija i školjke kod slušalica su izrađene od tvrde sive plastike a naglavni dio konstrukcije ima kožnati jastučić koji omogućuje fino prijanjanje na glavu sluaštelja, dok se kod školjki nalaze kožnati jastučići u obliku okvira, čime je izbjegnuto neugodno stiskanje slušnog aparata. Školjke se mogu okretati za 360 stupnjeva. Slušalice posjeduju fiksni flat kabel dužine 2.5m, a na kraju kabela se nalazi 5-pinski konektor koji podsjeća na nekadašnji DIN-audio priključak dok su slušalice poluotvorenog dizajna.

Pojačalo koje sam dobio u paketu sa slušalicama M-10 je tranzistorskog ustroja. Pojačalo ima dva ulazna priključka(1xRCA, 1x3.5mm) i jedan izlazni priključak za spajanje unutar hifi sustava. Ono što nećete naći kod drugih pojačala , nalazi se na ovom pojačalu, a to je Bass Booster. Navedena funkcija čistunce smeta, dok se ostala populacija može time poigrati ako želi dodatne efekte u dubokim tonovima, mada za to nema potrebe. Pojačalo M-10 dizajnirano je tako da se može smjestiti bilo gdje, zahvaljujući okomitom pozicioniranju u prostoru.

rsz dsc 0244 n 5star

 

Što to čuju uši moje

Percepcija zvuka preko slušalica sasvim je drugačija u odnosu na slušanje preko zvučničkih kutija. Prvenstveno se tu radi o prostornosti. Slušatelj kod zvučnika dobiva drugačije dimenzije prostornosti, smještaja glazbenika na pozornici, dubinska i visinska perspektiva. dok je kod slušalica slušatelj uvijek pomaknut naprijed prema pozornici, prvi red instrumenata mu djeluju glasniji iako to u stvarnosti nisu, dok boja instrumenata dolazi u prvi plan. Model elektrostatskih slušalica KS-H1 fino prijanja na glavu odnosno na slušni aparat, a pripadajuće pojačalo M-10 sa dobrom osjetljivošću ulaznog signala i finim potenciometrom omogućuje kod niskih razina glasnoće precepciju soničnih mogućnosti ovog stereo seta. Slušanje ovakvog stereo seta je poseban doživljaj, pri tom mislim na prostornost, mikrodinamiku, brzinu reakcije i detaljnost. Osjećaj zvučnog okruženja malo podsjeća na tzv. surround zvuk. Sve se nalazi oko slušatelja, a glazbeni detalji jednostavno izazivaju ovisnost. Reprodukcija donjeg registra je bezprijekorna, može se osjetiti udar kod prijelaza sa najtiših na najglasnije pasaže, odličan primjer za to mi je poslužila 5-Beethovenova symphonija, gdje su me gudačke sekcije jednostavno štrecnule kod dinamičkih skokova, a silina cjelokupne glazbene izvedbe djelovala je puno žešće nego rock koncert. Ono što mi se posebno sviđa kod KS-H1 je linearnost po cijelom spektru bez obizra na razinu glasnoće, kao i transparentnost i detaljnost. Za vrijeme testa preslušao sam mnogo različitih žanrova,a što je vrijeme odmicalo to sam više informacija saznao i pohranio u svojoj glavi. Iako u svom sustavu koristim Sennheiser HD800, ne bih se bunio da posjedujem i jedne elektrostatske slušalice. KS-H1 nema izražene finese u reprodukciji kao što to ima HD800, ali zato brzina reakcije, otkrivanje novih soničnih horizonata, detaljnost i transparencija su snažni aduti. Trebat će mi vremena da se ponovno naviknem na slušanje preko zvučnika. Više sam nego zadovoljan !

rsz dsc pinconector n

 

Zaključak

Konstruiranje elektrostatskih slušalica naizgled je jednostavan posao, ali praksa pokazuje nešto sasvim drugo. Između ostaloga u igri su i posebna pojačala koja imaju sasvim drugačije specifikacije nego pojačala za klasične dinamičke slušalice. Cijena takvih slušalica nerijetko je visoka, što u konačnici rezultira malom potražnjom ali i pnudom. Tvrtka Kings Audio dolazi iz HongKonga i kao takva nema neki poseban renome, ali zato svojim kvalitetnim stereo uratcima razbija predrasude o "nepoznatim" proizvođačima. Stereo set KS-H1 i M-10 zasigurno će obogatiti ponudu slušalica i pojačala na našem tržištu. KS-H1 i M-10 možda nisu estetski dotjerani, no tehnička ispravnost i sonične kvalitete će zasigurno odigrati odlučujuću ulogu. Osim toga elektrostatske slušalice KS-H1 mogu poslužiti kao alat za preslušavanje kvalitete glazbenih snimki. Naime, elektrostati svojom analitikom su neumoljivi, imaju moć prikazivanja dobrih i loših strana kod snimki, od prve do zadnje note.

 

Info:

rsz dsc 0209 head5star

Model: Kings Audio KS-H1 elektrostatske slušlice i M-10 pojačalo za slušlice

Cijena: 5800,00 kn/set (slušalice+pojačalo)

Specifikacija: KS-H1(elektrostatske slušalice) impedancija: 113kΩ, elektrostat.kapacitet: 140pF, max.zvučni izlaz: 116dB, frekvencijski raspon: 10Hz- 46kHz

Specifikacija: M-10 (tranzistorsko pojačalo za slušalice) ulazna impedancija: 24kΩ, ulazna osjetljivost: 150mV, max.izlazni napon: >300Vrms, signal/šum: >100dB, gain:58dB, frekvencijski raspon: 1Hz - 50kHz

Ustupio na test: HD-multimedija, http://www.hd-multimedia.com/

Presudili smo:

Izrada:                 4andhalfstar

Performanse:        5star

Opremljenost:       5star

Jel vrijedi te pare: 5star

Pozitivno: Transparencija, detaljnost, mikrodinamika,odlični duboki tonovi, lakoća slušanja, dobar grip sa slušnim aparatom, dobra cijena

Negativno: Estetski dizajn, izostanak renomea

 

Stoga zaključujemo:

Kings Audio elektrostatske slušalice KS-H1 i pripadajuće tranzistorsko pojačalo M-10 čine dobar stereo set. Za 5.800 kn dobiva se "partner" koji će svojim soničnim mogućnostima pružiti zadovoljstvo na duže vrijeme. Navedena cijena je više nego konkurentna. Ove slušalice mogu poslužiti kao vrstan alat za analizu kvalitete audio snimaka, od prve do zadnje note. Kombinacija KS-H1/ M-10 je ulaznica u svijet vrhunskih elektrostatskih slušlica.

Konačna ocjena:   5star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srodni sadržaj (po oznakama)

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register