Sound News Web - Discovery Of Sound

HEGEL Super

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Minimum Maximum 

Piše: Darko Brlečić 

rsz hegel super headm SNW recommended

Računalo je po nepisanoj definiciji alat bez kojeg je danas nemoguć bilo kakav posao (uredski, terenski ili trgovački), međutim kada sam prije cca desetak godina pred informatičarima i IT novinarima tvrdio da će računala postati značajan hifi faktor, te da će se zvučne kartice brže razvijati negoli video kartice i da će se pojaviti posebna pojačala za slušalice koja će se spajati na računalo, bio sam ne samo iskritiziran nego i popljuvan do te mjere da sam potrošio godišnju zalihu toaletnih ubrusa i maramica. Koliko su moja predviđanja otišla daleko naprijed vidjet ćemo u nastavku..

 

Negdje pred božićne/novogodišnje blagdane nazove me Robert iz HD Multimedije da malo svratim do njega: dođem ja u njegovu službenu slušaonicu i zateknem čovjeka koji je s njim preslušavao novi model Hegel integriranog pojačala H80 a pri tom sam pomislio da sam pozvan na kakav hifi session. Poslije kakvih 15-tak minuta Robert mi je pružio malu kutijicu veličine kutije cigareta ali daleko težu negoli je jedna šteka cigareta. Kutijica je zapravo pakiranje malog pojačala za slušalice iz Hegela, najnoviji solid state uradak za vlasnike računalnih sustava. Yeep ovo bu bila zabava bez opeterećenja !...

 rsz super hegel n

Minimum (forma+dizajn)

Poznavajući navike rada, poglavito ljudi kojima je računalo sve na svijetu (posao+zabava), shvatio sam da uređaj koji će im uljepšati slušanje muzike mora biti što jednostavniji i fizički prikladan za smještaj tik uz računalo. HEGEL Super je sve nabrojano ! Mala aluminijska kutijica, kompaktne izrade, sa samo dva priključka: Micro USB za dovod signala iz računala i 3,5mm jack za spajanje s slušalicama. Da se razumijemo, pojačalo HEGEL Super dolazi bez ikakve popratne opreme, tako da ukoliko ne posjedujete Micro USB kabel poželjno ga je nabaviti u bolje opremljenoj trgovini računalnom opremom ili kod boljeg hifi trgovca. Preko navedenog USB kabela se šalje signal i istovremeno napaja pojačalo a kako proizvođač navodi HEGEL Super je kombinacija pojačala i DAC-a u jednom kućištu. DAC podržava rezoluciju 24bit/96kHz USB Audio Class 1, a kako napominje gdin. Anders Erzeit -" USB konekcija funkcionira ne kao asinkrona nego kao adaptibilna, bez popratnih ekvalizacijskih mogućnosti". DAC ovog uređaja je potpuno novi sklop koji je dizajniran samo za slušalice i nema dodirnih točaka s klasičnom HEGEL-ovom ponudom DAC-ova. Sve u svemu ova zgodna naprava čini mi se sasvim ok.

 

Metodologija testiranja

Imajući u vidu da je HEGEL Super rađen za populaciju koja preferira računalo i slušalice kao hedonistički set, odlučio sam koristiti dvoje slušalica prihvatljivih cijenom/kvalitetom (Denon AH-D501 i Ultrasone HFI-550 Beatmaster), te jedan set ekstremnih slušalica (Sennheiser HD800). Slušalice Denon AH-D501 (35mm zvučnička jedinica, impedancija 28Ohma, raspon 10Hz - 24kHz) su dinamičke naglavne zatvorene slušalice s akustičnom optimizacijom kod zvučničkih jedinica. Njemačke slušalice Ultrasone HFI-550 Beatmaster (impedancija 64Ohma, raspon 15Hz - 22kHz) su dinamičke naglavne zatvorene slušalice s redukcijom emisije magnetskog polja, mogu se koristiti i u pro-domeni. Referenca među dinamičkim slušalicama Sennheiser HD 800 (56mm ring radiator zvučnička jedinica, impedancija 300Ohma, raspon 6Hz - 51kHz) su slušalice otvorenog tipa s mogućnošću modularne izmjene kabelskog priključka. Kao izvor zvuka poslužilo mi je računalo modularnog tipa s operativnim sustavom Windows 7 (64bit), te medijska programska podrška u obliku iTunesa i JRiver Media 19. Testna glazba je snimljena u rasponu rezolucija od 16bit/44.1kHz pa sve do zadnjih HD iteracija.

 rsz dsc hegel denon n

Maximum (performanse)

Kod instaliranja HEGEL Super uređaja na računalo i slušalice potrebno je spustiti razinu glasnoće na nulu, te također isto učiniti kod ugrađenog softwerskog media playera, a postavke mixera staviti u poziciju - flat - kako bi signal išao kroz pojačalo/DAC neopterećen dodatnim promjenama. Nakon izvršenih predradnji može se krenuti s podizanjem razine glasnoće preko računalnog master regulatora, i to postupno kako korisnikov slušni aparat ne bi stradao

Kombinacija Denon AH-D501 i HEGEL Super je zvučala iznenađujuće dobro s obzirom da su slušalice Denon AH-D501 znatno jeftinije od HEGEL Super pojačala. Bas ekstenzija je dobra, ne preduboka ali u svakom slučaju slušna na duge staze, muški rock vokal (Eddie Vedder-Pearl Jam, Sirens, album -Lightning Bolt) sugestivan, a raspon visokih tonova je jasan i detaljan.

 rsz dsc hegel ultrasone n

Njemačko/Norveška kombinacija Ultrasone HFI 550 Beatmaster i HEGEL Super iznjedrila je sasvim drugačiju sliku. Zbog svoje analitike ta zvučna slika bi više odgovarala ljudima koji se bave analizom i produkcijom zvuka u malim kućnim studijima. Slušalice Ultrasone HFI 550 Betamaster imaju nešto suženiji frekventni raspon, ali to nije toliko bilo bitno koliko izraženiji attack u duboko tonskom registru. Bubnjarski intro s polutvrdom Yamahinom bas baterijom i lagano titrajućim činelama koji se pojavljuju na početku gore navedene uspješnice Pearl Jama odsviran je besprijekorno, vokal je malo isturen naprijed dok električne gitare fino pokrivaju bočne strane pozornice a klavijature fino popunjavaju glazbeni cjelinu. Negdje na sredini pjesme podigao sam gain za +5dB, situacija je bila na rubu fragilnosti mojeg slušnog aparata, ali je na kraju sve ispalo uredu. S podizanjem gaina nije došlo do promjene u linearnosti, možda je samo attack u dubokima bio malo više izraženiji. Ukupan tonski balans je nešto bolji u odnosu na prethodnu kombinaciju (Denon AH-D501).

 rsz dsc hegel sennheiser n

Po specifikaciji HEGEL Super podržava 24bitne datoteke s frekvencijom uzorkovanja od 96kHz-a, što u sveopćoj poplavi uređaja s rezolucijom od 32bit/384kHz pomalo zbunjuje, ali zato je mala Norveška jedinica daleko više "user friendly" negoli uređaji s velikim brojkama , jer za njih treba dodatni popratni program za pokretanje funkcionalnih aplikacija kako bi sve radilo bez poteškoća, a poznato je da dodatni programi znaju narušiti glazbenu informaciju. No da ne duljim, datoteke s rezolucijom 24bit/96kHz iz produkcije Naim Labela zvučale su različito a pri tom mislim na dinamički raspon, ritmičnu promjenu boja kao i poziciju glazbenika (pojedini glazbenici na različitim albumima su različito pozicionirani i snimljeni). Iako skoro četiri puta jeftiniji od slušalica Sennheiser HD 800, HEGEL Super je s nevjerojatnom lakoćom hranio slušalice, njegova brzina, preciznost i tonalna ujednačenost povezana s Sennheiserovim majstorstvom lokalizacije kreirala je novu dimenziju slušanja glazbe, nešto poput prelaska s 2D na 3D. Neočekivano ali zato veoma uzbudljivo.

 

Zaključak

HEGEL Super pojačalo/DAC za slušalice je više nego zgodna mala naprava kojoj je tražiti neke mane ili nedostatke sasvim nepotrebno. Nevelike dimenzije, uporabna lakoća, nadasve jako dobar tonski balans, odlična rekreacija zvučnog prostora i uparenje s pravilno odabranim slušalicama može proizvesti bogat ,mekan, detaljan i transparentan zvuk s attackom u donjem registru. Ukoliko je Vaš kompjuter centar svih multimedijalnih događanja onda je ova mala Norveška jedinica idealan partner za njega. Topla preporuka..

 

Info:

 rsz hegel super head

Model: HEGEL Super pojačalo/DAC

Cijena: 2290,00 kn

Specifikacije: rezolucija 24bit/96kHz, izlazna impednaca ispod 1 Ohma, noise floor -140dB, digitlani ulaz -micro USB, izlaz (analogni mini jack 3,5mm + optički digitalni mini jack), dimenzije - 16mmx41mmx82mm (VxŠxD)

Ustupio na test: HD multimedia  http://hd-multimedia.com/

Presudili smo:

Izrada :                     5star

Performanse:           5star

Opremljenost:          5star

Jel vrijedi te pare :  5star

 

Pozitivno: Uporabna jednostavnost, kvalitetna izrada, nevelike dimenzije, bogat i transparentan zvuk

Negativno: S obzirom na nepostojanje konkurencije nema se što za prigovoriti

Stoga zaključujemo:

HEGEL Super pojačalo/DAC za slušalice je više nego zgodna mala naprava kojoj tražiti neke mane ili nedostatke je sasvim nepotrebno. Nevelike dimenzije, uporabna lakoća, nadasve jako dobar tonski balans, odlična rekreacija zvučnog prostora i uparenje s pravilno odabranim slušalicama može proizvesti bogat ,mekan, detaljan i transparentan zvuk s attackom u donjem registru. Ukoliko je Vaš kompjuter centar svih multimedijalnih događanja onda je ova mala Norveška jedinica idealan partner za njega. Topla preporuka..

 

Konačna ocjena: m SNW recommended

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register