Sound News Web - Discovery Of Sound

Cyrus Stream XP2 Qx+PSX-R Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Novi hifi poredak 

Piše: Darko Brlečić 

rsz cyrusstreamxp2qx headm SNW recommended

Cyrus elektronika je od devedesetih godina prošlog stoljeća prisutna na našem tržištu. Dizajn i ustroj uređaja  ovog britanskog proizvođača odskače od uobičajenog pristupa. Između ostaloga vizualni  dizajn (shoe box) je posebni zaštitni "trade mark" ovog renomiranog proizvođača. Glavni junak ove priče je uređaj po nazivom Cyrus Stream XP2 Qx. Ovaj uređaj objedinjuje stereo pretpojačalo, D/A konverter, Streamer-internetski radio i pojačalo za slušalice u jednu cjelinu što je 4 u 1, intrigantno.

 

Britanci su veoma ponosni ljudi, posebno kada se radi o njihovoj industriji koja smještena unutar države što vrlo često znaju glorificirati do neslućenih visina. Vjerojatno su u pravu jer puno lakše je kontrolirati odnos proizvođača - kooperanata i kupaca, nego da se dizajn odvija u matičnoj zemlji a proizvodnja miljama daleko. Cyrus je dio tog britanskog ponosa a model    Streamer XP2 Qx dolazi iz vrha ponude iz serije X. Navedena serija predstavlja vrh najnaprednijih tehnoloških rješenja i inovacija koje može ponuditi inženjering a sve u svrhu dobivanja besprijekornih rezultata u soničnoj reprodukciji.

rsz streamxp2qx psxr n

 

Budućnost koja je počela

 

Cyrus Streamer XP2 Qx je kako sam u uvodu naveo uređaj rađen po principu 4 u1. Ugrađeno stereo pretpojačalo je veoma jednostavno a sastoji se od potenciometra za glasnoću i dva analogna stereo izlaza: jednog varijabilnog izlaza za spajanje na stereo pojačalo snage i jedan fiksni izlaz za spajanje na stereo integrirano pojačalo. Ova potonja varijanta mi se čini odlična za korisnike integriranih pojačala jer se izbjegava tzv. preopterećenost kod ulaza signala u integrirano pojačalo. Druga stavka ovog uređaja je D/A pretvarač koji podržava razlučivost od 24bit/192kHz sa pet digitalnih ulaznih priključaka (2 optička, 3 koaksijalna) i USB ulazni priključak. Kod USB ulaznog priključka treba posebno obratiti pažnju, jer dotični podržava kapacitet memorije od 500GB, te ga se kod slušanja glazbe ove vrste pohrane ga konfigurirati kao USB izvor, dok kada se na isti priključak spoji iPod naprava onda to treba konfigurirati kao rad iPoda. Po tom pitanju tako stoje stvari. Treća stavka je Streamer/internet radio. Njegovo spajanje na mrežu se obavlja žično i bežično, ovisno o preferencijama korisnika. Zadnja stavka testiranog uređaja je ugrađeno pojačalo za slušalice koje posjeduje 3,5mm mini-jack priključak. Unutrašnjost strimera  sazdana je na bazi SMD sklopova po principu direktnog spajanja komponenti i izbjegavanja korištenja žica kako bi put signala bio što kraći, te da se eliminira vremenska greška koja se zna pojaviti u obliku nepoželjnog signala na samom izlaznom stupnju.

rsz streamxp2qx front n

 

Uz uređaj ide i n-remote daljinski upravljač sa zaslonom u boji i pregrštom funkcija. Uporabni komfor koji nudi daljinac je takav da jednostavno ostanete u fotelji i prepustite  se slušanju muzike. Kada sam preuzimao uređaj za test, zaposlenici koji rade kod Darina su mi ponudili da usput uzmem dodatno napajanje PSX-R pa da vidim kakav će biti rezultat što se pokazalo kao pun pogodak.

DSC 04221

 

Zvučne impresije

 

Prvih nekoliko dana dok sam isprobavao mogućnosti internetskog radija, Cyrus Stream XP2 Qx je radio oslonjen na ugrađeno vlastito napajanje, zvuk je bio više nego uredu, što može proći i kod veoma zahtjevnih korisnika. No, priključenjem dodatnog napajanja PSX-R stvari odjednom dobivaju na težini, nešto poput dodane vrijednosti. U tom trenutku sjetio sam se što mi je kolega Kokanović pričao kada je testirao stereo integrirano pojačalo s D/A konverterom, Cyrus 8 DAC, te koja su iznenađenja uslijedila nakon priključenja dodatnog napajanja. Pri tom sam si mislio- uredu , pojačalo zahtjeva snažnije napajanje, ali čemu jedan digitalni kombo uređaj treba dodatno napajanje, zar nisu digitalni sklopovi ipak manje zahtjevni u odnosu na pojačivačke sklopove ? Malo sam istraživao objašnjenja koja daje Cyrus, uglavnom radi se o tome da više različitih digitalnih sklopova može preživjeti s jednim integriranim napajanjem, ali radi stabilnosti rada i možebitnih skokova tijekom digitalne obrade signala poželjno je dodatno napajanje kako bi svi ugrađeni elementi imali adekvatan energetski protok. Primljeno na znanje !

 

Sigurno je jedno,a to je da u Cyrus razvojnom timu znaju što rade. Pri tom mislim na odličnu kooperaciju između ugrađenog internetskog radija i DAC-a koji obrađuje informacije do rezolucije 24bit/192kHz. Omiljene SKY.FM radijske postaje dobile su audiofilski štih zahvaljujući izuzetnoj digitalnoj obradi, izostanak kompresije u spektru dubokih tonova i čisto nevrištajuće visokotonsko područje. Iz navedenog je razvidno da ugrađeni DAC ne izdiže samo rezoluciju nego vrši kompletnu rekonstrukciju ulaznog signala, naravno koliko to omogućuje programsko/tehnička  podrška, a omogućuje jako puno.

 

Ono što će većinu audiofila koji koriste računalo kao svoj medijski izvor posebno razveseliti je prisustvo kvalitetnog DAC-a s 5-digitalnih ulaza i USB priključkom. Kako mnogi od njih preferiraju  high-res ili high-def glazbene datoteke odlučio sam se poigrati računalom koje koristi operativni sustav Win 7/64 bit. Reprodukcijski program  koji sam koristio su zadnje iteracije iTunesa i J River Media 19, a kao testne glazbene datoteke su mi poslužile  datoteke iz produkcije Naim Labela, i to sve snimljeno u različitim rezolucijama. Za spajanje Cyrusa s ostatkom sustava odlučio sam se poslužiti digitalnim optičkim kabelom iz produkcije Audioquesta dok za analogno povezivanje imao sam na raspoloaganju interkonekcijske kabele  - Audioquest Niagara sa srebrom kao vodičem koje dosta otvara zvučnu sliku s tendencijom brze reakcije kod dinamičkih otklona u dubokom i srednjem tonskom registru, te Black Rhodium Overture DCT Ultra sa palladiumom kao glavnim vodičem koji se ponaša dosta smireno, uravnoteženo s tendencijom bogate isporuke kada su u pitanju detalji glazbene informacije.

 

Mogućnosti koje je inženjerski tim implementirao u ovaj uređaj podsjećaju na "vrt bogat plodovima za prehranu i dekoraciju životnog ambijenta". U tom pogledu iz tog vrta izdvojio bih plodove poput bogate, precizne i prozračne zvučne slike. Sream XP2 Qx nepretenciozno je oslikao   artističku umješnost sviranja akustičnih instrumenata nekomercijalnog jazz - dueta Antonio Forcione - gitara i Charlie Hadena - dvostruki bas (Heartplay, Naim Label) . Finoća prikaza strukture i tijela glazbala ostala je netaknuta na svim razinama glasnoće. Duboka tamna pozadina , čvrsti rubovi pozornice i koherentan duboki bas dali su do znanja da Cyrus u ovoj vrsti digitalne domene ima što za pokazati.

 

Bogatstvo jednog audio uređaja očituje se u njegovoj raznolikosti reprodukcije bez posebnog naglašavanja nekog glazbenog žanra. Dubinsko poniranje u analizi signala koji je bogat informacijama o ženskom glasu i akustičnoj gitari prolazi u relaksirajućem tonu. Reinterpretacija poznatih standarda u izvedbi Sabine Sciubba s pratnjom Antonia Forcione-a na akustičnoj gitari a sve pod paskom poznatog producenta Tonya Platta (Meet Me In London; Naim Label) odiše pomalo svečanim ozračjem. Cyrus StreamXP2 Qx pokazuje svu svoju raskoš kod reprodukcije vokalnih akrobacija Sabine Sciubbe,a to se posebno osjeća kod interpretacije jazz standarda Take Five i operne skladbe Caruso koja je prvenstveno rađena za muški bas bariton. Rubovi pozornice su netaknuti, sve je puno zraka dok je vokalistica pomaknuta malo prema naprijed a gitarista svira tako da ostavlja dojam da je fizički prisutan na obje strane pozornice. Boja ženskog glasa je prepoznatljiva u detalje, jedino povremeno podrhtavanje u zvuku zna prekinuti slušnu koncentraciju što ne ruši pozitivan dojam.

 

Oni koji preferiraju pravu mušku svirku a da to nije hard-rock ili heavy metal će doći na svoje. U tu svrhu mi je poslužio album Say It To My Face - Huey &NewYorkers (Naim Label). Huey Morgan je poznat kao nekadašnji frontmen i tekstopisac banda Fun Lovin Criminals. Album Say It To My Face je natopljen korijenima bluesa uz veliku dozu iskrene naracije  o propitivanju ljudske unutrašnjosti kao i njenoj ranjivosti. Snimka ovog albuma je takva da je glasnoća prisutna po cijelom tonskom spektru, ali zato je malo manje prisutna mikrodinamika. Bas područje ima dobru dubinu i odličnu definiciju, te nije naglašen kako to obično biva da se dobije atraktivnost u zvuku. Srednji i visoki tonski spektar imaju svoju mekoću i elastičnost. Akustični žičani instrumenti i neamplificirane udaraljke imaju prepoznatljiv timbar uz veliku količinu zraka među njima. Rubovi pozornice se na trenutke pomiču više u širinu pa se stječe dojam da je pozornica veća negoli je to u stvarnosti tako. Ovakav vid iskakanja nije uobičajen kod novih digitalnih uređaja, no smatram da je dobrodošao u maloj mjeri kako bi na trenutak štrecnuo slušatelja, potaknuo novi vid percipiranja glazbenog užitka.

 

Završna misao

 

Cyrus je s modelom Stream XP2 Qx napravio značajan iskorak u promociji Digital Stereo sustava. Između ostaloga inženjeri u Cyrusu su pokazali zavidnu umješnost  ukomponiranja četiri uređaja u jedan kompaktan uređaj. U prvom redu tu mislim na implementirani strimer  za kojeg nemam značajnijih pritužbi, odličan D/A pretvarač s radom u rasponu rezolucije do 24bit/192kHz koji me se posebno dojmio tako što je udahnuo nov život CD snimkama i Digital Download datotekama,a o novoj generaciji zvanoj high-res odnosno high-definition datotekama da ne govorim. Pretpojačalo i USB sučelje odlično odrađuju svoj posao dok ugrađeno pojačalo za slušalice dobrano odskače od prosječnosti. Cyrus sa svojim zadnjim modelom streaming uređaja - Stream XP2 Qx je "iskopao grobno mjesto za analogni stereo".

 

Glazba korištena prilikom testiranja :

 

Naim Label - Digital Download

rsz naimlp101 heartplay n Antonio Frocione&Charlie Haden - Heartplay  rsz naimhd021 meetmeinlondon n Antonio Forcione&Sabina Sciubba- Meet Me In London

rsz naimcd180 huey n Huey&Newyorkers-Say It To My Face  rsz naimcd1565 trichotomy n Trichotomy-Chase

rsz naimcd169 smd n Stuart McCallum- Distilled

 

Info:

rsz cyrusstreamxp2qx head

Model: Cyrus Stream XP2 Qx + PSX-R

Cijena: 19870,00 (Stream XP2Qx) + 4990 (PSX-R)

Specifikacija: UPnP i DLNA kompatibilno, TuneIn Radio, SPDIFx3, Opticalx2, USBx1, RCAx2 izlaza, 3,5mm x1 , formati-WAV, FLAC, AAC, MP3, AIFF, DAC- 24bit/96/192kHz

Ustupio na test: Audio Dream,  http://www.audiodream.hr/

Presudili smo :

Izrada:                    4star

Performanse:          5star

Opremljenost:         5star

Jel vrijedi te pare:  5star

Pozitivno: Odlična opremljenost, kvalitetna D/A obrada ulaznog signala, raznovrsni TuneIn Radio, odličan zvuk. Mogućnost nadogradnje s vanjskim napajanjem.

Negativno: Nešto sporije konfiguriranje sustava

 

Stoga zaključujemo:

 

Cyrus je s modelom Stream XP2 Qx napravio značajan iskorak u promociji Digital Stereo sustava. Između ostaloga inženjeri u Cyrusu su pokazali zavidnu umješnost  ukomponiranja četiri uređaja u jedan kompaktan uređaj. U prvom redu tu mislim na implementirani strimer  za kojeg nemam značajnijih pritužbi, odličan D/A pretvarač s radom u rasponu rezolucije do 24bit/192kHz koji me se posebno dojmio tako što je udahnuo nov život CD snimkama i Digital Download datotekama,a o novoj generaciji zvanoj high-res odnosno high-definition datotekama da ne govorim. Pretpojačalo i USB sučelje odlično odrađuju svoj posao dok ugrađeno pojačalo za slušalice dobrano odskače od prosječnosti. Cyrus sa svojim zadnjim modelom streaming uređaja - Stream XP2 Qx je "iskopao grobno mjesto za analogni stereo".

 

Konačna ocjena: m SNW recommended

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Više u ovoj kategoriji: « Cyrus 8 DAC + PSX-R

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register