Sound News Web - Discovery Of Sound

Dynaudio XEO 5

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Bargain

rsz xeo5black head

Piše: Darko Brlečić

Od službenog predstavljanja Dynaudio XEO zvučnika prošlo je godinu dana a u tom periodu naši su čitatelji imali priliku vidjeti zvučnike na hifi sajmu a potom čitati na ovom portalu o modelu XEO 3. Nakon pojavljivanja serije XEO, za očekivati je bilo da će i ostali proizvođači ponuditi nešto slično, ali ništa se nije desilo, nula bodova, zero points. Umjesto toga na testni panel Soundnewsa stigao je veliki brat kodnoga imena XEO 5, u crnoj piano izvedbi.

 

 

rsz xeo5 black n 5star

Ponos i predrasude

 

Moja prva druženja sa aktivnim zvučnicima datiraju još od vremena prvih računalnih konfiguracija. Dobro se sjećam da su to bile male plastične kutijice sa zvučničkim jedinicama malo većim od visokotonca.Za nezahtjevnog korisnika to je bilo ok, dok je za mene to djelovalo kao davljenje papagaja. S vremenom je tehnologija evoluirala a i moji prohtjevi su bili na višoj razini. Kako je vrijeme odmicalo moja druženja sa aktivnim zvučnicima su prerasla u potragu za adekvatnim rješenjem koje bi pomirilo audiofilske strasti i računalnu tehnologiju. Poimanje dobroga zvuka nije unificirano, pa stoga treba imati razumijevanje za raznolike prioritete. Netko voli topao zvuk sa istaknutim dubokim tonovima, netko preferira detaljan i ritmičan zvuk, dok netko voli finese srednjetonskog spektra. Sve navedeno se nije moglo naći kod aktivnih zvučnika, zapravo moglo se naći ali u tragovima jer je zvuk aktivnih kutija pretežito bio hladan, oštar s detaljima ali bez popratnih finesa zbog čega su dugo vremena bile prisutne predrasude o aktivnim zvučnicima kao nepoželjnim komponentama kako u kućnim sustavima tako i kod IT populacije.Inženjerska ekipa u Dynaudio dobro je znala za sve probleme koje nosi dizajn i izrada aktivnih zvučničkih kutija, te su konstruirali seriju koja definitivno mijenja određena promišljanja a i više od toga.

 

 

I look at your face in the mirror

 

Model XEO 5 je dvostazna bass-reflex samostojeća kutija čija se konstrukcija bazira na modelu Exite 32. Visokotonsko područje pokriva kalotna jedinica meke kupole promjera 26 milimetara, dok su za bass-srednjotonsko područje zadužene dvije jedinice promjera 145mm. Njihove membranesazdane su od magnezijum silikat polimera. Zvučnik pokriva područje od 36Hz - 22kHz, a snaga ugrađenog pojačala je 2 x 50 watta s režimom rada u D klasi(modul by Texas Instruments). Osim ugrađenog pojačala unutar zvučnika se nalazi D/A konverter iz porodice Burr-Brown. S obzirom da je bass reflex otvor smješten na stražnoj strani poželjno je napraviti odmak od zida kako za vrijeme slušanja ne bi došlo do neželjenih soničnih informacija. Zvučnici su izrađeni u jednom komadu s blagim zakošenjem na prednjoj strani.Kompletna serija XEO dolazi u četiri izvedbe: bijela i crna piano lak izvedba, te bijela i crna saten izvedba.

rsz dynaudio tweeter n

 

XEO Transmiter služi za bežični prenos signala do zvučnika. Maksimalna udaljenost između odašiljača i zvučnika može biti 50m. S jednim odašiljačem može se povezati do tri para zvučnika u tri zasebne prostorije, pa time korisnik dobiva "multiroom" instalaciju. XEO Transmiter posjeduje tri grupe ulaznih priključaka: 1.analogni 3,5mm i klasični RCA činč priključci, 2. TosLink ulazni priključak, 3. USB ulazni priključak. Priloženi daljinski upravljač koji je smješten u gumirano kućište omogućuje jednostavnu operabilnost.

 

rsz dynaudioxeo5 n

Uporabna raznovrsnost

 

Cjelokupan XEO sustav je zamišljen za više od pukog slušanja glazbe. Primjerice bežična povezivost do tri para zvučnika, upotreba raznovrsnih izvora zvuka i high-style estetska komponenta tendiraju prema modernom načinu života. Model XEO 3 može poslužiti ne samo kao hifi komponenta, nego i kao zvučnički sustav za lifestyle računalne konfiguracije. Model XEO 5 zbog svoje veličine nije optimalno rješenje za smještaj uz računalni radni stol ali zato za sve ostalo nije problematičan. Tako mu između ostaloga njegove mogućnosti omogućuju smještaj u sve popularnijima sustavima " pametnih domova" gdje preko daljinskih upravljača ili smartphone uređaja se kontroliraju sve električne i elektronske naprave. Za takvo što potrebno je posjedovati digitalni univerzalni reproduktor koji može i strimati razne sadržaje i Smart TV uređaj. Univerzalni reproduktor se analognom vezom spoji na RCA ulazni priključak na transmiter dok Smart TV uređaj se može TosLink vezom spojiti na transmiter, te zabava može započeti.

rsz dynaudio xeo wireless transmitter 1n

 

 

I sit looking around

 

Testiranje aktivnih zvučničkih sustava ima svojih prednosti, a to je izostanak gnjavaže oko odabira pojačala i zvučničkih kabela. Jedino na što treba posvetiti malo više pažnje je pravilan smještaj u prostoru kao i blizina strujnog priključka. Za početak slušnog sessiona odlučio sam se poslužiti sa PC konfiguracijom, zapravo ugrađenim LG BD rom sustavom i programskom podrškom zvanom Power DVD novije generacije. U ladicu sam ubacio Blu-ray Disc Joe Bonamassa Live from the The Royal Albert Hall što je vrhunski blues-rock koncert odrađen uz goste kao što su Eric Clapton i Paul Jones. Dupkom ispunjena koncertna dvorana, odlična Bonamassina svirka a atmosfera je za poželjeti a bolje od toga ne može. Od prvog takta bila je razvidna velika i duboka pozornica, iznimno detaljna deskripcija izvođačevih bravura a sve bez trunke napadnosti. Cjelokupan bass spektar je iskontroliran što je inače kod Dynaudia teško postići ako nema adekvatne amplifikacije. No, izgleda da ugrađeno pojačalo koje radi u D klasi je pomno složeno i usaglašeno sa zvučničkim jedinicama. Ostatak tonskog spektra je izbalansiran. Nema iskakanja, niti iritantne iskričavosti kod visokih tonova. Naime, ovo potonje je znalo biti primjetno kod prve generacije pojačala s radom u D klasi. Danci su po tom pitanju napravili značajan iskorak. Lakoća prezentacije, bogatstvo detalja kao i linearnost kod svih razina glasnoće su udarne stavke kod reprodukcije zvuka sa PC konfiguracije.

 

Zahvaljujući multipraktričnosti priloženog transmitera XEO 5 može reproducirati glazbu sa raznih naprava uključujući Apple iPod reproduktor. Poznato Apple-ovo čeljade su mnogi spajali na sve i svašta ali rezultat nije bio u skladu s očekivanjima. Za razliku od uobičajenih digitalnih povezivanja preko USB sučelja ja sam se odlučio za klasičan pristup preko analogne 3.5mm stereo veze, i nisam pogriješio. Zvuk je bio tečan, srednjetonsko područje detaljno i zaobljeno. Babylon sisters u izvedbi Steely Dana XEO 5 rekreira u detalje, doduše ne klinički ali dovoljno detaljno unutar cjelokupne kompozicije. Donald Fagen i Walter Becker kao duet perfekcinosta je dotjerao album Gaucho do razine kulta, iako to nije bila prvobitna namjera glazbenika. Walter Becker sa svojom bass gitarom odlično je spojio jazz i rock u jednu fluidnu cjelinu, slušljivu na duge staze, tako se i XEO 5 ponaša. Duboki tonovi su čvrsti sa pregršt finesa, doduše attack je manje prisutan ali to ne narušava tonsku ravnotežu. Napokon pravi stereo set koji iz iPoda izvlači makismum.

 

Klasičan hifi test odrađen je uz prisustvo SACD/CD playera Marantz SA11S2, Audioquest Niagara analognog interkonekcijskog kabela i Siltech strujnog kabela.

 

Slušajući Paul Desmonda kao alt saxofoniste uz pratnju gitariste Jim Halla (album Bossa antigua) na visokoj razini glasnoće dobre stvari su ostale netaknute: srednjetonsko područje je dobilo na rafiniranosti detalja, a visokotonsko je plijenilo ugodom bez obzira na visok ritam sviranja pri visokoj razini glasnoće. Bass je čvrst, definiran sa svojim volumenom ali nije predimenzioniran. Ovdje je riječ o nevjerojatnoj kontroli zvučnika koja je plod uparivanja ne baš uvijek discipliniranih Dyanudio zvučničkih jedinica sa pojačalom koja radi u D klasi. Sve je na svojem mjestu, nema parazitskih iskakanja, niti neugodne tutnjave koja se zna javiti zbog neadekvatne amplifikacije. Nekako mi se čini da je Dynaudio napravio iskorak koji se zove-nova stereo platforma na kojoj će se bazirati hifi sustavi budućnosti.

 

 

Zaključak

 

Iz svega gorespomenutog da se zaključiti da je Dynaudio opet napravio dobru stvar a to je kreacija nove stereo platforme na kojoj će se bazirati stereo sustavi budućnosti. Ovaj zvučnički sustav je prokleto iskren: ono što uđe u njega to i izađe, nema uljepšavanja i dodavanja atraktivnosti. Za razliku od manjeg brata XEO 5 ima sposobnost poniranja u velike dubine a sve u svrhu vrsne sonične prezentacije. Zahvaljujući multipraktičnosti priloženog transmitera ovaj stereo set može se upariti sa sve prisutnijim streaming uređajima i sve popularnijim Smart TV napravama. Dakle, svi oni koji traže stereo set odličnih tehničkih i soničnih performansi, vrsnog estetskog dizajna i s mogučnošću višestrukog povezivanja sa kompatibilnim uređajima neka obrate pažnju na ove Dynaudio aktivne zvučnike. Topla preporuka...

 

Info:

rsz xeo5black head

 

Model: Dynaudio XEO 5

 

Cijena: 23150,00 kn/paket

 

Specifikacije: Dvostazna samostojeća bežična aktivna bass reflex kutija, pojačalo D klasa (2x50 watta), frekventni raspon 36Hz-22kHz, masa 16.7 kg, dimenzije 922x170x275

 

Transmiter-frevencija odašiljanja : 2,4 GHz, rezolucija bežičnog signala: 16bit/48kHz, frekventni raspon: 20Hz-22kHz, masa 0.148kg, dimenzije: 128x32x90

 

Ustupio na test: HD multimedia - www.hd-multimedia.com

 

Presudili smo:

 

Izrada:                  5star

 

Performanse:        5star

 

Opremljenost:       5star

 

Jel vrijedi te pare: 5star

 

Pozitivno: Transparentan i dinamičan zvuk, tonski izbalansiran, jednostavnost uporabe, višestruka povezivost sa kompatibilnim uređajima, vrstan estetski dizajn

 

Negativno: S obzirom na nepostojanje konkurencije, nema se što prigovoriti

 

Stoga zaključujemo: Dynaudio je opet napravio dobru stvar a to je kreacija nove stereo platforme na kojoj će se bazirati stereo sustavi budućnosti.

 

Konačna ocjena:  5star

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register