Sound News Web - Discovery Of Sound

OZ , otvoreni zvučnici Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Čarobnjak iz Oza 

Piše: Dražen Kokanović 

rsz 1oz headm SNW recommended

 Pitanju kakav treba biti hi-fi sustav, na što sve treba obratiti pozornost i kako ga smjestiti u realne prostore ima više pristupa. Najrašireniji je onaj klasični. Kupiš izvor, pojačalo i zvučnike i gledaš da ih nekako smjestiš u prostor. No za razliku od mainstream pristupa postoje i drugačija razmišljanja. Iza jednog kojega je teško pobiti stoji Dubravko Novosel iz Karlovca, audiofilima poznati zaljubljenik u audio i konstruktor recenziranih zvučnika. Osnova njegovog razmišljanja je ta da je akustika prostora najvažnija stavka dobrog zvuka i bez rješavanja tog problema nema vrhunskog zvuka. Iz tog uvjerenja nastao je zvučnik-sistem OZ koji je predmet recenzije...

I zaista. Kada se malo zamislimo nad problematikom vrlo brzo postaje jasno da je implementiranje bilo kojeg full-range zvučnika u realne slušaonice gotovo pa nemoguća misija. Problemi nisu tako izraženi ako koristimo manje zvučnike za stalke, premda ni oni nisu imuni, no  kada se u „igru“ uključi pravi bas (onaj ispod 45 Hz) vrlo brzo shvatimo da nam je naša slušaonica najveći neprijatelj u težnji da postignemo hi-fi zvuk. Dodatni element koji komplicira stvari je činjenica da proizvođači imaju različite poglede na reprodukciju bas područja. U tom smislu već odavno znamo da američki proizvođači drugačije ugađaju bas zbog soba koje su uglavnom od knaufa za razliku od europskih koje su od betona. Tip kutije ima također svoj upliv na karakter i frekvencijsku krivulju. Da li je kutija zatvorena, bas refleks, transmisija, horna ili kao u ovom slučaju otvorena ploča također utječe na suradnju basa s vašom slušaonicom. Naravno prethodna iskustva pomažu no realno šanse su da napamet i od oka dobro odaberete velike zvučnike za svoju sobu vrlo male. Koja su rješenja?  Akustički tretman prostorije? Čini se dobra ideja. Cijena takvog pothvata nije mala no nije ni nerazumna kada uzmemo u obzir kolike su cijene ozbiljnih audio komponenti. Jedini problem može biti činjenica da ipak većina audiofila nema sobu samo za hi-fi i slušanje glazbe pa treba očekivati proteste ostalih ukućana koji ne  dijele istu strast prema dobrom zvuku. Analogni ekvilajzeri su prošlost  te danas s njima nitko ozbiljno ne računa. Što učiniti?

rsz oz 011 1500 n

 

Po mišljenju konstruktora recenziranih zvučnika rješenje je ekvalizacija u digitalnoj domeni jer takvom intervencijom najmanje utičemo na izvorni signal. Moram priznati da ovakva rješenja nisu novost no svakako spadaju u ona underground tipa i vrlo su rijetka na tržištu. Pojednostavljeno rečeno sva potrebna ekvalizacija koja je uzrokovana utjecajem sobne akustike obavlja se na početku dok je signal u digitalnoj formi. To znači da se sustav ugađa za svaku sobu posebno (custom made) i ta usluga je u cijeni zvučnika – sustava. Dakle OZ kao zvučnik nije moguće kupiti sam jer isti nema pasivne skretnice nego je aktivna i također u digitalnoj domeni. Izostanak pasivne skretnice je vrlo učinkovit način eliminiranja mnogih problema kojima je ista uzrok. Ne samo da pasivne skretnice jedu koristan signal nego uz aktivne filtere pojačala imaju znatno lakši zadatak u kontroliranju zvučničkih jedinica koje su u ovom slučaju na njih izravno spojene, bez ikakvih elemenata osim žice. Dok su u pokretu, sve zvučničke jedinice neprestano mijenjaju svoje parametre, to znači da ako su točke skretnica postignute pomoću pasivnih dijelova,mijenjanje parametara zvučničkih jedinica uzrokuje i stalno "šetanje" točaka skretnice. Aktivne skretnice su elegantan način za postizanje kompliciranijih krivulja kakve bi u pasivnom načinu zahtijevale velik broj dijelova i puno kabela za međusobno povezivanje tih dijelova. Učiniti sve to u digitalnoj domeni dok signal još nije niti pretvoren u analogni predstavlja još dodatno potencijal za višu razinu kvalitete nego klasična analogna elektronička aktivna skretnica. Obavljanje tog procesa u digitalnoj domeni omogućuje čak i jednostavno i precizno vremensko usklađivanje zvučničkih jedinica. 

Onako odoka čini se da bi ovaj koncept mogli primijeniti na bilo koji zvučnik. Možda, no konstruktor misli da je OZ najbolje rješenje.

 

Zašto otvoreni zvučnik?

Uvriježeno mišljenje je nepostojanje koloracija koje donosi zvučnički kabinet, no razloga ima više.
Eliminiranje rezonancija kabineta donosi reproduciranom zvuku kvalitativan pomak koji je teško ne primijetiti. Kad jednom čujete kako dobro može zvučati dinamički zvučnik kad se uklone koloracije kabineta, postane teško ne primjetiti upravo zvuk kutije na drugim zvučnicima. Svi kabineti bi trebali apsorbirati sav stražnji val kojeg proizvodi zvučnička jedinica. No nažalost jedan dio se vraća i izlazi iz zvučnika i kroz tanku membranu, uz vrlo kratko kašnjenje za izvornim signalom. To je više ili manje neizbježno i nije pojava koju je lako kontrolirati da zvuči prihvatljivo. Kod zvučnika koji nemaju kabinet, utjecaj stražnjeg vala ima drugačiji efekt. Zapravo je poželjno čuti taj stražnji val, uz određeno povoljno kašnjenje, a i u tom slučaju lakše ga je kontrolirati. To naravno znači da su zahtjevi prema slušaonici nešto drugačiji nego kod „običnih“ zvučnika no po konstruktoru se dipoli s kontroliranom disperzijom mnogo lakše kontroliraju i implementiraju u realan slušni prostor. Ono što je očita mana ovakvog koncepta je takozvani akustički kratki spoj između prednje i stražnje strane zvučnika. Zbog toga se uostalom kutije i rade u namjeri da se eliminira akustički kratki spoj. Za neupućene o čemu se radi? Zvuk koji čujemo je zapravo promjena tlaka koju uzrokuje zvučni val. No nevolja je u tome da dinamički zvučnik zrači u protufazi s prednje i stražnje strane. Kolika je ta protufaza naravno ovisi o frekvenciji. Što je frekvencija viša to je poništavanje između prednjeg i stražnjeg vala manje. Na kojoj frekvenciji će poništavanje početi ovisi o dimenzijama ploče. Ovdje naravno dolazimo do praktičnih problema enormnih dimenzija koje bi bile potrebne da se eliminira kratki spoj na bas frekvencijama. Realno to je nemoguće izbjeći pa se taj problem pokušava riješiti upotrebom drivera visoke osjetljivosti i velike  površine isijavanja  tako da se veliki gubici svedu na prihvatljivu mjeru.

 

Zašto DSP?

Konstruktor zvučnika drži da je procesiranje originalnog signala nužno je za bilo koji tip zvučnika. Odluka gdje i kako će se to procesiranje obaviti je pitanje na koje odgovor ovisi od slučaja do slučaja.
Gdje onda koristiti to nezaobilazno procesiranje pa da na kraju imamo što više koristi a što manje štete? U današnje vrijeme točan odgovor je dok je signal još u digitalnoj domeni. Ni jedan stupanj u audio lancu ne nudi procesiranje uz manje gubitaka. Tako elektronici i mehanici je ostavljeno da radi svoje osnovne zadatke (pojačavanje signala, pretvaranje električnog signala u kretanje, raspršivanje zvuka) bez potrebe da se istovremeno bave i procesiranjem tonske ravnoteže. Signal koji dolazi do njih je pripremljen točno kako je potrebno određenim zvučnicima i prostoru.

 

Upotrebljeni driveri...

Bas driveri za OZ su Acoustic Elegance TD 15LO koji je po konstruktoru danas najbolji bas/srednjotonac za otvorene zvučnike pa je logičan izbor za OZ. Na osi je linearnog odziva sve do 4 kHz (u OZu je rez 1 kHz) te ima manja izobličenja od bilo kojeg sličnog drivera unutar područja svog linearnog pomaka (+/- 9mm). Slične AE jedinice koriste se i u zvučnicima cijene preko 100.000 EUR za par. Rade se ručno, samo po narudžbi i kupuju se samo izravno od proizvođača. Potražnja je velika pa se na njih ponekad mora čekati.

rsz oz below 1000 n


Što se tiče kompresijskog drivera za srednje/visoke odabran je Radian R475PB kao optimalno rješenje. U razvoju OZ-a korišteno je nekoliko CD-a koji su svojim okvirnim osobinama obećavali dobre rezultate. Na prste jedne ruke bi se moglo nabrojati kompresijske drivere koji su možda još malo bolji od izabranog Radiana, no cijene su im takve da bi njihovo korištenje udvostručilo cijenu cijelog sistema.
Obje zvučničke jedinice u OZ-u spadaju u kategoriju profesionalnih. To znači da im je pouzdanost posebno jaka strana. To također znači da su sposobni svirati jako glasno uz minimalna izobličenja i dinamičku kompresiju. U kućnom okruženju i pri kućnim glasnoćama, izobličenja i kompresija su još manji, a to je značajno manje i vrlo čujno manje nego kod uobičajenih drivera za kućnu uporabu.

rsz oz r back n

 

 

Koji su DSP uređaji u kompletu?

Kombinacija Behringer DCX2496 i DEQ2496 pruža sve potrebne funkcije i dovoljnu procesorsku snagu za sve što je potrebno za upravljanje OZ-om  te ispravljanje nekih grešaka sobne akustike. Slika govori više od tisuću riječi. Oba uređaja su poprilično modificirana. Na slici je standardna i modificirana verzija Behringer DCX 2496 koji se isporučuje uz OZ. Modifikacija uključuje dodatni transformator u napajanju, novo regulirano napajanje za glavne sklopove, novi clock i prijemni čip te kompletno novu ulazno izlaznu pločicu s probranim audiofilskim dijelovima i srebrnim RCA konektorima. Uloga DCX 2496 je da bude aktivna skretnica u sistemu dok je DEQ2496 aktivni ekvalizator cijelog sistema i njime popravljate greške uzrokovane akustikom prostora. Naravno podešavanja nisu automatska nego manualna i konstruktor to obavlja osobno u vašem prostoru pa je moguće i preklapanje u zadacima kod oba uređaja. Razlog za ovo je vrlo jasan. Ni jedna soba nije ista pa stoga nikakvo univerzalno podešavanje jednostavno nije moguće. Čini vam se komplicirano?

rsz dcxs under the hood n

 

 

 

Kako napraviti set-up za OZ?

Optimalnu konfiguraciju treba složiti tako da se sve elemente spoji na način koji osigurava najmanje gubitke. Najbolje je digitalne izvore digitalnim kabelom spojiti na digitalne ulaze, a analogne izvore na analogni ulaz Behringera DEQ 2496. Nakon toga digitalni signal ide na digitalni ulaz DCX 2496. To je posljednji stupanj obrade signala prije amplifikacije pa on na tom mjestu mora biti analogni. DCX-2496 oblikuje signal te ga razdvojenog na bas/srednje i srednje/visoki pojas pretvara u analogni. Analogni signal nadalje ide u 4-kanalni atenuator te zatim u pojačala. DEQ 2496 ima dva digitalna ulaza, XLR i optički, te jedan analogni XLR ulaz. Digitalni ulazi prihvatit će bilo koji digitalni izvor koji isporučuje signal do rezolucije 24/96. To može biti bilo koji CD player, DVD, DVD-A, BD, streamer, s njihovih RCA ili XLR električnih digitalnih izlaza, ili optičkih. Tako sva obrada signala obavljena je prije bilo kakve D/A pretvorbe na punoj razini signala, što znači da je zadržana najveća moguća rezolucija te da su gubici najmanji.

rsz shema oz sistema analogni spoj n

 

Konvencionalan način je postavljanje DSP uređaja između pretpojačala i izlaznih pojačala. Sistem se spaja kao svaki drugi sistem s bi-ampingom, svi izvori zvuka spajaju se na pretpojačalo, jedina razlika je što prije izlaznih pojačala postoji DSP koji obavi funkciju room correctiona i zvučničke skretnice

rsz shema oz sistema digitalni spoj n

 

Dakle paket je prilično bogat ali razlog tome nije potreba za luksuzom. Za zadanu cijenu koja nije mala (68.000 kn)dobivate:

rsz oz 635 n

 

-OZ zvučnike

- DSP uređaje (modificirani Behringer DCX2496 i DEQ2496) 
- 4-kanalni atenuator s potrebnim kabelima
- dostavu, podešavanje DSP-a i ugađanje cijelog sistema u prostoru korisnika.

Dakle na vama je da nabavite izvor zvuka (digitalni ili analogni) te dva stereo izlaza ili 4 monobloka koji ne moraju nužno biti od istog proizvođača. Čak naprotiv, ovakav sistem bez problema implementira recimo SE cijevni izlaz za visoke i solid state pojačalo za bas.

OZ je proizvod koji se radi po narudžbi a očekivani rok isporuke je od 4 do 6 tjedana. Usko grlo u smislu rokova predstavlja Acoustic Elegance 15" zvučnička jedinica koja se radi ručno u malim količinama, a uslijed jedinstveno visoke kvalitete i dobre cijene potražnja je kod dobavljača konstantno velika. To je razlog zbog kojega proizvođač ponekad mora čekati duže nego što bi želio tražene drivere a to u konačnici utječe na rok isporuke.

 

Slušni test...

Zbog specifičnosti sistema i njegove složenosti prvi smo puta napravili iznimku i recenziju odradili u slušaonici proizvođača. Držim da je ovo razumljivo i smatram da sam tekst govori zašto smo tako odlučili. Cijeli sistem je podešen i prilagođen slušaonici proizvođača tako da nismo nepotrebno trošili vrijeme na set-up. Neutralnost je osnovna karakteristika OZ-a i ona je toliko očigledna da bi netko zvuk mogao nazvati „monitorskim“. Ta osobina čini razliku između snimaka na tako jasan i transparentan način da se upitate koga su vraga radili tonci na nekim snimkama i za koga su ih ugađali. Isto tako OZ se odnosi prema front endu pa bi netko prigovorio stanovit kameleonski karakter zvučnika što je suštinski pogrešno. OZ u biti nepogrešivo ukazuje na karakter komponenti ispred sebe i držim da bi to tako trebalo biti. Oslikavanje prostora je ionako poznato dobra osobina otvorenih zvučnika pa OZ ni u tome nije zakazao. Za oslikavanje kontura pozornice sigurno je zaslužna izvrsna reprodukcija mikrodinamike i onih najtiših dijelova glazbenog predloška. Testirani sistem vrlo dobro radi „na tiho“ što je iskustveno osobina samo najboljih sistema koje sam čuo. Očekivao sam dramatične razlike u zvuku kretajući se po sobi (otvoreni zvučnik + veliki bas driveri) no do raspada slike nije dolazilo ni kada sam bilo pod pravim kutem u odnosu ne prednju ploču zvučnika. Ovaj doživljaj je bio posebno zanimljiv i za mene potpuno iznenađenje. Slušajući u potpunosti sa strane zvuk se naravno promijenio u frekvencijskom spektru no svejedno sam imao osjećaj da se orkestar nalazi između zvučnika. Vau..

Dinamički potencijal OZ-a je ogroman no on suštinski ovisi o upotrebljenom pojačalu. Snagu koju preporučuje proizvođač (75 w za baseve) ja bih u najmanju ruku udvostručio i gledao bih da bude vrhunske kvalitete. To je jednostavno tako i bojim se da nema relativizacije. Naravno predložena snaga bit će dovoljna ako govorimo o dinamici srednjih tonova no za korektnu reprodukciju dinamike u bas području jednostavno treba puno snage. Razlozi su skriveni u samom ustroju otvorene ploče  gdje su gubici zbog akustičkog kratkog spoja na bas frekvencijama jednostavno ogromni. No čini se da se taj nedostatak može riješiti sa snažnim i stabilnim pojačalom. Ako ovaj problem pokušate zaobići nekim alternativnim načinom može se dogoditi da zvuk poprimi stanovitu tvrdoću u zvuku koju svakako želite izbjeći. Uzrok tome je nedostatak ampera u bas području a opaska se odnosi na reprodukciju velikog orkestra i zbora. Sve u svemu potencijal u obliku odlično  odrađenog zvučnika je tu a na vama je da ga iskoristite. Nemojte biti škrtica...

 

Zaključak...

Iznimno mi je zadovoljstvo susresti se s ovakvim proizvodom a činjenica da je CRO porijekla dodatno veseli. Njegov unikatni ustroj, pažljivo promišljanje, kvalitetan inženjering, vrhunski dijelovi te pažnja i odnos prema potencijalnom kupcu čine ovaj sistem jednim od poželjnih. Ako razmišljate da promijenite nešto u svom poimanju hi-fi opreme a otvoreni ste za nove puteve prema dobrom zvuku onda je OZ sistem za vas. Ključno je da želite dobar zvuk i niste od onih koji pri kupnji razmišljaju o prodaji. Naša preporuka...

 

Info: rsz 1oz head

Model: OZ, otvoreni zvučnici

Cijena: 68.000 kn sistem, 64,500 kn (bez 4.kanalnog pretpojačala), opcija visokotonac belirijska dijafragma +4000 kn doplata

Specifikacije: frek.odziv 25 Hz +25 kHz, maksimalni tlak 110 dB, max.tlak (25 Hz) 96 dB, impedancija 8 Ohma, rezna frekvencija 1 kHz (48 dB oktava), dimenzije: 47 x 34,5 x 113 cm, masa 44 kg,

Ustupio na test: Ozone design:  http://www.ozonedesign.net/oz/hr/oz.htm

Presudili smo:

 

Izrada:                   5star

 

Performanse:         4andhalfstar

 

Opremljenost:        4star

 

Jel vrijedi te pare: 5star

 

Pozitivno: Unikatni ustroj, veliki potencijal, vrhunski dijelovi, briga o korisniku

Negativno: Zaslužena ali ipak visoka cijena, potreba za snažnim pojačalom za bas

Stoga zaključujemo:

Iznimno mi je zadovoljstvo susresti se s ovakvim proizvodom a činjenica da je CRO porijekla dodatno veseli. Njegov unikatni ustroj, pažljivo promišljanje, kvalitetan inženjering, vrhunski dijelovi te pažnja i odnos prema potencijalnom kupcu čine ovaj sistem jednim od poželjnih. Ako razmišljate da promijenite nešto u svom poimanju hi-fi opreme a otvoreni ste za nove puteve prema dobrom zvuku onda je OZ sistem za vas. Ključno je da želite dobar zvuk i niste od onih  koji pri kupnji razmišljaju o prodaji. Naša preporuka...

Konačna ocjena: m SNW recommended

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register