Sound News Web - Discovery Of Sound

ACOUSTIC ENERGY 103

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Acoustic Energy 103


Zahvalni Floorstander

 
Piše : Darko Brlečić

Floor Detail malahead   kopija
Kad se u internetsku tražilicu Google upiše naziv Acoustic Energy, onda je prva stvar koja se pojavi kao posljedica pretraživanja - Acoustic Energy Award-Winning Loudspeakers. To zvuči poput kakvog reklamnog pamfleta, ali to nije pamflet. Popis osvojenih nagrada kod ovog proizvođača nije velik, ali dovoljno govori o trudu inženjerske ekipe koja u zadanim uvjetima pokušava izvesti najbolje moguće na svjetskom tržištu.

 

Zanimljivo je kako proizvođači evoluiraju, neki od svojih početaka proširuju svoj portfelj dok ga drugi značajno smanjuju ali zato podižu razinu kvalitete, barem za dvije stepenice naviše. Među potonje spada Acoustic Energy.

Iako po nekom nepisanom pravilu moj posao na ovom portalu je bavljenje solid state elektronikom i aktivnim zvučnicima, glavni urednik je odlučio podariti mi na test samostojeće zvučnike AE 103.

103 Black Floor Low 18573206v3

Dizajn

Model samstojećeg zvučnika AE 103 je top model iz ulazne serije 1. Prilikom dizajniranja ovog modela korištena su rješenja iz serije 3, doduše ne u cijelosti ali dobar dio da (sve u skladu s cjenovnim rangom). Prednja ploča kućišta je blago zakošena tako da je gornji kut nešto uži dok je donji dio nešto širi. Konstrukcija ovog zvučnika je 2,5 stazna složena oko dvije mid/bass jedinice od 110 milimetara s anodiziranom aluminiziranom membranom i pjenastim ovjesom, dok je visokotonac meke kupole od 28 milimetara vlastiti proizvod kompanije. Pri samom dnu prednje plohe kućišta se nalazi elipsasti otvor, bass reflex port. Zbog takve koncepcije zvučnik se lako smješta u prostor. Osjetljivost je 89 dB ,a impedancija iznosi 8 Ohma (6 Ohma minimum). Izneseni podaci ne govore o kvaliteti rada ili zvuka, oni su samo rezultat mjerenja u kontroliranim uvjetima (laboratorijska mjerenja) gdje inženjeri uz vlastitu amplifikaciju testiraju ukomponirane jedinice prema vlastitom nahođenju. Naime, tijekom godina bavljenja elektronikom primijetio sam da se mnogi ljudi koji kupuju zvučnike i pojačala referiraju na tehničke specifikacije iz proizvođačkih brošura, te se po tome odlučuju za kupovinu. To je pogrešan pristup koji rezultira mnogobrojnim razočarenjima.

ae 103

 

Funkcionalnost

 

Zvučnici iz tzv. ulaznih serija (serije 1 i 3) osim stereo funkcija imaju i značajnu funkciju u 5.1 kanalnim sustavima. Takav pristup omogućuje korisniku da maksimalno uživa u blagodatima snimljenih koncertnih izvedbi ili u sve prisutnijim HD multikanalnim aplikacijama. Tako npr. za zvučni prikaz prednje slike se koriste zvučnici AE 103, za dijalog centralni zvučnik AE 107, na lijevoj bočnoj strani potrebno je smjestiti subwoofer AE 108 a također vrijedi i za desnu bočnu stranu, dok stražnji sateliti mogu biti monitori na stalku AE 101. Za ožičenje zvučničkog sustava preporuka ide u smjeru TaraLabs ili Black Rhodium kabela, dok preporuka za pojačala ide u smjeru Hegela,YBA,Parasounda ili Cambirdge Audia, te na kraju izvor zvuka može biti kakav univerzalni reproduktor tipa Oppo BDP-105D, CA CXU ili sve popularniji Panasonic DMP-UB900.

 

ae 103.-2

 

Snaga i glazba
Na mnogo načina pokušavam iz svake karike audio lanaca izvući maksimum, pa radilo se i o zvučnicima iz prihvatljive cjenovne klase (5700 kuna). U ovom slučaju se desila olakotna okolnost zvana poznavanje proizvođača testiranih zvučnika. Moja malenkost se prvi puta susrela s AE zvučnicima negdje krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Također se onda radilo o samostojećem modelu s više zvučničkih jedinica, doduše koncept skretnice je bio malo drugačiji, kao i smještaj bass reflex porta .
Iako su se od onda desile značajne promjene, dvije stavke su ostale kao svojevrsni trade mark kod AE zvučnika: Stabilna impedancija i potreba za snažnim pojačalom.

 

Na prvo slušanje zvuk AE 103 je čist, informativan, timbralno korektan ali pomalo tih. Da dobro ste pročitali, pomalo tih i to na normalnoj poziciji potenciometra za glasnoću. Zbog toga sam bio prisiljen na značajniji odmak potenciometra što je na kraju rezultiralo drastičnijim promjenama u pozitivnom smislu.

1-Series Walnut 140013Whitev2

 

Natočiti zvučnike s malo više snage ni u kojem slučaju ne škodi, dapače zvučnici se razmašu ali sve unutar zadanih mogućnosti.Tako je to i sa AE 103. Predrasude da prilikom viših razina glasnoće visokotonac podivlja i iritantno sikće poput kakve egzotične zmije ovdje padaju u vodu, u duboki ocean. Visoki su jasni, bogatstvo detalja je prisutno unutar svakog tona, dok posebno ugodno iznenađuje izostanak napadnosti koja se zna desiti kod visokotonaca implementiranih u jeftinijim samostojećim konstrukcijama. Ritam brzih izmjena žanrova u rasponu od elektronike Jean Michel Jarrea, akustičnog blues koncerta Joea Bonamasse, Berlinskog koncerta Stinga i Kraljevskog Filharmonijskog Orkestra pa sve do jazz albuma Matija svira Arsena od Matije Dedića uzrok je navedenim opservacijama o zvuku visokih tonova ali također o dobrim izvedbama u srednjetonskom spektru.

Priča o bassu je nešto sasvim drugo. Dvije jedinice od 110 milimetara su brze, precizne, detaljne doduše s manjim restrikcijama po pitanju finesa i volumena u najdonjem spektru. Iskreno govoreći možda je bolje da se osjeti brzina i eksplozivnost nego da dominira voluminozan i nedefiniran bas. U svakom slučaju navedeni nedostatak nije toliko velik i težak da bi se ove zvučnike zaobilazilo u velikom luku, nego ih svakako treba uzeti u ozbiljno razmatranje.

DSC 0175 testmusic01  kopija

Završna misao
Moram priznati da mi je trebalo više vremena na ponovno privikavanje slušanja klasično ustrojenih zvučnika u odnosu na preferirani sustav od magnetostata i ribbona. Testirani stereo zvučnički set nije razočarao bez obzira na neke nedostatke, dapače za svoju klasu je pokazao niz vrlina i to na nemalim razinama glasnoće gdje u pravilu mnogi zvučnici similarnih karakteristika "trokiraju", gube na zvučnoj slici a nerijetko postaju iritantni. Model AE 103 se zbog svojeg dizajna lako uklapa u svaki prostor, sonično je prilično izbalansiran, zvuk više vuče na neutralnu stranu, no tu nema riječi o hyper-analitičnosti. U specifikacijama AE 103 - piše da je preporučljivo pojačalo od 175 watta. Mišljenja sam da će i pojačalo od kvalitetnih 100 watta dobro odraditi posao s ovim zvučnicima, jer za prosječnog korisnika 100 wattno pojačalo je lakše dohvatljivo, a osim toga modeli iz zadnjih generacija imaju visoku učinkovitost po pitanju performansi. Zahvaljujući domaćem uvozniku AE 103 su dohvatljivi, ali također i dobra pojačala, pa prema tome nije nužno obilaziti čitav grad u potrazi za solidnim stereo sustavom.

Info:

Floor Detail malahead   kopija4star

Model: AE 103 samostojeći zvučnici
Cijena: 5.700,00 kn/par
Specifikacije: Samostojeći 2,5 sistemski, bas refleks,89dB,8 Ohma, 40 Hz-32 kHz, Max. ulazna snaga do 175 W, Masa: 14 kg/komad , Dimenzije (VxŠxD) : 850x185x280 mm
Ustupio na test: Zvučne Novosti- www.zvucne-novosti.hr

 

Presudili smo:

Izrada:                4star   
Performanse:        4star
Opremljenost:       4star
Jel vrijedi te pare: 4star

Pozitivno:
Uravnotežen zvuk, lako uklopljiv u prostor, prihvatljiva cijena.  
Negativno:
Određene restrikcije u najdonjem spektru
Stoga zaključujemo:
AE 103 je u svojoj klasi teško nadmašiv, izbalansiran zvuk i uklopljiv dizajn omogućuju dobru tržišnu poziciju na duge staze.

Konačna ocjena:  4star


Više u ovoj kategoriji: « Kudos X2 ELAC FS-247.3 »

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register