Sound News Web - Discovery Of Sound

Transformers: Rise of the Fallen

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Megaspektatkl koji se trudi biti previše mega

Piše: Vlado Tomašević

 Nastavak epske sage o robotima vanzemaljcima koji mijenjaju oblik, ostavlja dojam blockbustera napuhanog van svih proporcija.

  Nesumnjivo je kako je Michael Bay („Transformers“, „Pearl Harbor“, „Armagedon“, „The Rock“, „Bad Boys“) režiser/producent specijalizirian isključivo za stvaranje visokobudžetnih akcijskih uradaka, nabijenih adrenalinom, spektakularnim specijalnim efektima...i ispraznim pričama kojima većinu vremena lako parira isto toliko nespektakularna gluma. Ipak, g. Bay svakako zna ostaviti svoj specifični potpis u svojim djelima te su svi njegovi uratci lako prepoznatljivi i (naravno, ako volite takvu vrst moždane relaksacije) od gledatelja ne zahtijevaju pretjerano korištenje sivih stanica, već isključivo guštanje u nizanju nebrojenih audio/vizuelno atraktivnih scena napumpanih akcijom do sljedeće galaksije. Iako brojni kritičari spore ovakav pristup filmskoj umjetnosti, isti taj g. Bay, svakim svojim novim uratkom, neosporno puni kino dvorane, a ujedno i blagajne svojih poslodavaca, čime je zaradio neupitni status jednog od režisera kojem se želite obratiti ako imate koju 'stoju' milijuna dolara viška i ideju za intelektualno nezahtjevnu adrenalinsku rekreaciju, koja će popuniti kino dvorane time što će se tehnički napuhati van svake proporcije.

 

Ton, kamera, AKCIJA!!!

 I upravo u tome Transformers: Revenge of the Fallen briljira. Dapače, usudio bih se reći preko svake mjere, te predstavlja školski primjer blockbustera kod kojega je tehničko/tehnološka impresija svrsihodna. Dakle, nemili događaji koji su se zbili pred dvije godine u izvorniku, a vezani su za spašavanje svijeta od zlog Megatrona – vođe ništa više simpatičnih Decepticona, uz pomoć Autobota i njihovog 'big kahune' Optimusa Primea, sada su (čini se) stvar prošlosti i u dokonom scenariju stabilnog obiteljskog života, mladi Sam Witwicky (Shia LaBeouf) sprema se, odlaskom iz roditeljskog doma na udaljeni fakultet, preći na sljedeću razinu zrelosti i suočiti se sa svim prednostima i manama samostalnog života. No njegovi roditelji (u početku majka pogotovo) teško prihvaćaju Samov odlazak u surovi svijet, a i njemu samom se nameće veliko iskušenje – kako ostati vjeran djevojci Mikaeli (Megan Fox), koju će ostaviti za sobom dok će na fakultetu biti okružen brojnim atraktivnim brucošicama sklonim neprimjerenom ponašanju na brojnim zabavama, kojima će on nesumnjivo prisustvovati. Još jedna premisa u kojoj će se Sam naći jest - kako objasniti svojem vjernom čuvaru, Autobotu Bumblebeeju da je njegovo prisustvo na fakultetu, pa čak i u formi legendarnog žutog Camara, nepodobno.

 No ono što se u početku čini potencijalno dobrom i zabavnom pričom koja bi film mogla popuniti slojevitijom karakterizacijom barem glavnih likova, a kroz vid produbljenja razvoja odnosa Sama i Mikaele, kao i Sama i njegovih roditelja, samo je odvračanje pozornosti jer nas Bay u pravu priču (koja ujedno predstavlja i uvod u bjesomučnu akciju) zapravo uvodi kada Sam u kuhinji nađe maleni dio Allsparka, sa kojim dođe u kontakt i koji sa sebe na Sama prenese tajnu lokaciju još jednog izvora Energona (životne energije potrebne Transformersima kako bi opstali kao vrsta). I ovdje je kraj potencijalno inteligentnije radnje i početak poluprazne priče kroz koju se ljudski likovi sklanjaju s puta stvarnim glavnim glumcima, tj. robotima vanzemaljcima i njihovim beskrajnim borbama razvučenim na nevjerojatnih 150 minuta, u kojima se pod paskom ponovnog štičenja Sama i tajne lokacije drugog izvor Energona od novog glavnog negativca – 'pravog' vođe Decepticona, Fallena (nije objašnjeno kada je i kako sada najednom Megatron postao posilni, iako bi možda fanovi koji prate stripove još od 1984. mogli dati odgovor na to pitanje) – Optimus Prime i njegovi Autoboti u alijansi sa američkom vojskom 'tamane' protiv dobro nam poznatog Megatrona i ostatka Decepticona.

 

AKCIJA! AKCIJA! AKCIJA!

 Pošto smo konstatirali kako je film posvećem mahnitim jurnjavama, Bayevim osobnim fetišem za realizacijom što grandioznijih eksplozija i posvemašnjim urnebesom, zaključujemo kako se većinu filma, ljudski likovi zapravo trude sačuvati živu glavu uz pomoć svojih robotiziranih zaštitnika ili bježeči (kao da je to moguće) pred eksplozijama razmjera omanjih termnouklearnih detonacija. Ikakvo prepoznavanje alegorija je nemoguće kao i dublja interpretacija priče, pošto iste, jednostavno nema. Pregršt rupa i nelogičnosti jedini su detalji priče ovog filma koji bi mogli iole zahtjevati promišljanje od strane gledatelja dok sam ipak uvjerenja kako su isti 'falševi' isto toliko grandiozno uočljivi koliko i svih 1.000.000.000.000.000,00 eksplozija - svaka veća od one prethodne. Istini za volju, sami nizovi tih istih akcijskih scena odlično su izvedeni te ako imate oči, uši i želudac za već spomenutih 150 minuta sveopćeg 'raspašoja' i kaosa, te ako ste jedan od blagoslovljenih koji znaju kako je ovdje riječ o filmu kod kojeg jednostavno valja pustiti mozak na pašu, mogli biste se i solidno provesti.

 A među spomenutim scenama ima ih podosta koje ostaju usjećene u pamćenje kao vjerojatno najspektakularnije koje sam ikada vidio. Među njima, neminovno se ističe i sama početna jurnjava Chevrlota Corvette (Autobota imena Sideswipe) i Audija R8 (neimenovanog Decepticona) u kojoj se spomenuti Sideswipe usred jurnjave transformira natrag u robota, saltom (naglašenim usporenim snimkom) skače ispred Audijeva supersportaša i (na veliku žalost svih ljubitelja limenih ljubimaca)  uzdužno ga raspolovi svojim sječivom. Iako se ova scena odvija unutar prvih deset minuta filma, izuzetno je upečatljiva i majstorski orkestrirana, ali je – s druge strane – tek uvod u beskrajne nizove sve bržih, većih i bombastičnijih događaja koji se neumoljivo redaju kroz (pre)dugačku minutažu.

Brzi auti, velike eksplozije, pomahnitali roboti...i komadi

 Svakako Michael Bay nije nimalo glup čovjek – ako tražite recept za uspješan akcijski spektakl, osim velikih eksplozija i sumanutih jurnjavanja i razaranja (pre)skupih vozila svih vrsta, za privuči barem muški dio publike, potrebni su i komadi. A u ovome filmu ih ima.

 Osim već, publici dobro poznate, Megan Fox u ovome nastavku pojavljuje se jedno manje zvučno, no ništa manje vizualno atraktivno ime – Isabel Lucas. Mlada australka - iako je prije ove uloge zle robotice, članice Decepticona, koja se (neobjašnjeno pričom, a obzirom kako svi ostali roboti mogu poprimiti isključivo oblike elektroničkih ili mehaničkih uređaja)  pretvara u atraktivnu mladu djevojku filmskog imena Alice, a sa svrhom lažnog zavođenja Sama prilikom kojega zapravo želi od njega na vrlo bolan način doći do informacije o lokaciji drugog izvora Energona – imala tek zapaženiju ulogu u Spielbergovom miniserijalu „The Pacific“, vrijedna je spomena radi (očito jel) njene vanjštine, kojom je, prema mnogima, zasjenila čak i samu gospođicu Fox.

 

I prođe više tih 150 minuta...

 ...no srećom, većina je gledatelja, među kojima i ja, i dalje postojana te se, sličnih opaski, koje sam mogao načuti sa nekoliko strana, zaputila ka izlazu iz dvorane. A te opaske se mogu parafrazirati i kao sukus ovog članka: Transformers: Revenge of the Fallen je akcijski/SF blockbuster napuhan van svake razumne proporcije i predviđen za ortodoksne poklonike, ovisnike i fanatike armagedonskih eksplozija i ostalih specijalnih efekata, koji jedino što zahtijeva od gledatelja, a za uživanje u ovom djelu (nekima nemoguće no drugima dobrodošao način relaksacije)  je potpuno isključivanje intelekta kao interptretatora događaja na filmskom platnu. Kao šaljivu stranu cijele priče, ubacio bih i kako je vrijeme trajanja filma čak svojevrsni bonus pošto ste za cijenu jedne kino ulaznice pogledali gotovo dva filma.

Info:

Film:Transformers: Rise of the Fallen
Godina/žanr:2009 / akcija-avantura-SF
Režija:Michael Bay
Uloge:Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson, John Turturro, Ramon Rodriguez, Kevin Dunn, Julie White, Isabel Lucas
 

Presudili smo:

Režija:
Priča:
Tehnika (slika/zvuk/efekti):

Gluma:

Pozitivno:
Impresivni specijalni efekti, kao i slika i zvuka uopće
Negativno:
Kvalitetna gluma ovdje ustupa mjesto tehničkoj impresiji. Loša priča puna rupa.
Stoga zaključujemo:
Ako ste u stanju i želite 'baciti mozak na pašu', imate oči, uši i želudac za 150 minuta posvemašnjeg akcijskog kaosa i ne marite previše za 'intelekt' filma, onda se za Transformers: Revenge of the Fallen isplati potrošiti novce na kino ulaznicu.

Konačna ocjena:

 

Poslijednja izmjena dana
Administrator

Ja admin! Ti džejn!

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register