Bok ekipa, trebam pomoć ili savjet.
Imam Dual 714Q bez ručke i stavio bih ga u DIY drveno kučište i metnuo bih 2 ručke. s tim da jedna ručka mora na šasiju a druga na kučište...i tu sad dolazim do problema: ako šasija ostane na federima onda se može dogoditi da neće biti potpuno u vagi sa kučištem te da ručka, koja je na kučištu, neće sjedati dobro
Ideja je da skinem opruge sa šasije i zašarafim na kučište (između to dvoje bi došao damping od gume cca 50-60 Sh + damping ispod glava vijaka).
Pitanje je: da li bi se time povečale vibracije...inače hrpa DD gramofona nema motor na oprugama nego na kučištu i damping od gume.
Hvala na odgovorima
Posljednja izmjena: 19 Ruj 2016 09:48 od Veli Jura.
Ljudi s iskustvom ovakvih zahvata nema mnogo pa zato ni nema odgovora. Koliko se sjećam Duali su napravljeni po principu plutajuće subšasije a to promjeniti mi se čini povelik zahvat. Vibracija će uvjek biti a u ovom slučaju će vjerovatno promjeniti frekvencijsko područje.
Generalno protiv vibracija se boriš masom ili ovjesom s time da kod lakših gramofona, a Dual to je, možda ipak treba zadržati plutajući ovjes...
Posljednja izmjena: 19 Ruj 2016 12:18 od soundnewsdino.
Tako nesto ti ne bi preporucio raditi. Ako hoces bas imat dvije rucke, mijenjaj gramofon i uzmi jedan bez plutajuce subsasije, i rijesen problem.
Naime, Dual je tako koncipiran i samo ces pogorsati znacajno stanje ako ga ides modificirati kako si zamislio.
DD motori se vrte vrlo malom brzinom, time ne generiraju vibracije (ali imaju poteskoca sa zavijanjem i podrhtavanje, koje se mora rjesavati na dva kolosjeka, pripadajucom elektronikom i tezinom tanjura, nadalje...moj bivsi SR222mk5 je imao pogon remenom i fiksno kuciste (od iverice) no zato je motor bio na gumenom plivajucem ovjesu.
Dakle, ili Dual s jednom ruckom ili novi gramofon sa fiksnim kucistem pa mogu ici dvije rucke....
Stoji sve što su prethodnici rekli, a da ne govorim o estetici projekta. Čak i staviti jednu drukčiju ručicu povlači puno problema. Ne postoje dvije ručice sa potpuno istom geometrijom i to bi radilo lošije od originala. Ja bih tu čekao na ebayu da naleti originalna ručica i montirao je na originalno mjesto, koja i nije toliko loša i izgleda vizuelno lijepo u kombinaciji s tanjurom.
našao sam slijedeće: "Direct drive motors genereate a rumble frequency of 33.33rpm/ 60 or 0.5 hz. with harmonics at 1 and 2 hz. The 3 phase drive system will self vibrate at 3 x (33.33/60) or 1.66 Hz. Even with second and third harmonics, this is still outside the stylus resonance area. When you combine that ultra low frequency with the very low power factor involved, it should be clear that the direct drive motor is very quiet indeed." - dakle, kod nas treba dijeliti sa 50 HZ ali je rezultat otprilike isti
ja ću tog Duala zašarafiti na kučište od nekih 5-10 kg...ili na panj od nekog egzotičnog javora kojeg imam u podrumu ili na kučište od hrastovine i nema da se to mrdne ni za tisućinku
a što se tiče vizualnog...ovo Jura radi (nije još gotov, ima tu još dotjerivanja ali s tehničke strane radi, ja ne čujem da zvučno ne štima i nekome će uljepšati komodu)
i dalje primam sve savjete i odgovaranja od ludosti a kad bude gotovo, postam slike
Posljednja izmjena: 20 Ruj 2016 14:36 od Veli Jura.
evo ga, više-manje je gotov...još moram pošteno učvrstiti nosač ručice i zaštititi žice koje idu iz ručice (prvo sam uzeo cardasov sme prihvat ali sam uzeo kutni pa mi nije valjao pa sam, na kraju, uzeo pinove za zvučnicu i cardasove žice te napravio izvod....kabel je oyaide pa-02 - taman za denonicu što se tiče kapacitivnosti)....dakle, od duala 714q sam uzeo ploču (odrezao sam ju kružno), motor i elektroniku, ručka je denon da-305 (nema anti-skatinga...japanci kažu da za gazne sile 2,5g i više ne treba), zvučnica denon sl-103r...i za sad sam oduševljen...taman mi paše uz namještaj a i lijepo svira
Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje