Sound News Web - Discovery Of Sound

Sve što ne možete ugurati u postojeće forume, a pričali bi o tome
  • Stranica:
  • 1
  • 2

TEMA: Instalacija struje u stanu

Instalacija struje u stanu 05 Svi 2015 18:47 #10297

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
  • Volim brisa?e i žute lampice
Drago društvo molio bih vas za savijet.
Pošto renoviram stan te mijenjam među ostalim i elektro instalacije imam jedan problem.
Zgrada ima tri faze i nulu a nema uzemljenje. :angry:
Pitanje na šta spojit uzemljenje za 5 HI-FI utičnica.
Stan je na zadnjem katu zgrade tj, 7 kat.
Svaki savjet je dobrodošao.
Administrator je zabranio postanje.

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 12:04 #10302

• soundnewsdino
  • soundnewsdino's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 3
BigGame wrote:
Drago društvo molio bih vas za savijet.
Pošto renoviram stan te mijenjam među ostalim i elektro instalacije imam jedan problem.
Zgrada ima tri faze i nulu a nema uzemljenje. :angry:
Pitanje na šta spojit uzemljenje za 5 HI-FI utičnica.
Stan je na zadnjem katu zgrade tj, 7 kat.

Ovo je pitanje za električara. Trofazna struja treba 3 vodiča za fazu jednog za nulu i jednog za uzemljenje. Svejedno u praksi ne vjerujem da je posvuda u stanovima trofazna struja. Ona se eventualno uvodi na veliko trošilo (peč na struju i slično) dok se kroz stanove provodi jednofazna struja. Danas su peći uglavnom na plin tako da nema potrebe ni za trofaznom strujom...
Svakako kontaktiraj nekoga tko poznaje instalaciju u zgradi i zna kako je zaštita napravljena (uzemljenje ili nulovanje)...

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 12:55 #10303

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Ovo šta sam napisa su riči električara koji daje ponudu za radove na el. instalacijama u stanu.
On mi je reka da u stanu imam tri faze i nulu ali da nema uzemljenja te da ni na mijerilu na katu nema .
Tražim savijet ako nema uzemljenja šta napravit ,na šta se uzemljit (7kat) .
Cijev od dovoda vode???
Armaturu u podu stana???
Stvarno sam laik za to.

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 13:21 #10304

• Kale
  • Kale's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Moderator
  • Vintage audiofil
  • Hvala primljenih 20
maltus tu moze vise kazati, ali ja ovako na prvu... na zalost malo (ili nista) mozes uciniti. Naime te "amaterske" improvizacije tipa vodovodna cijev ili armatura nikako ne dolaze u obzir! Ostaje ti nulovanje kako je vjerojatno zgrada i napravljena, no pozeljno je da se vode tri zice do mjerila (faza-nula-zemlja) te se nulovanje obavi u razvodnoj ploci. To je najbolje sto se u tvojoj situaciji moze napravit.

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 15:18 #10307

• skarigo
  • skarigo's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Entuzijast
Prvo što moraš napravit je otvoriti postoječe utičnice i viditi koliko žila dolazi do njih. Ako postoji trofazi sustav do stana te jedna nula velika vjerojatnost je da je sve izvedeno nulovanjem a to znači da su ti nula(plava) i zemlja(žuto zelena) spojene na jednu točku, a to je po standardu ok, ali ako ćeš koristiti FID zaštitu onda te dvije žice moraju biti odvojene i treba ti treči vodič koji če biti uzemljen. Puno pogotovo starih kuća i stanova ima zaštitu izvedenu nulovanjem te nevidim problem za tvoje utičnice tako zvane šuko, koje sve imaju uzemljenje neovisno o tome dali imaju samo dva ili tri vodića.

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 16:13 #10308

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Zastita je izvedena nulovanjem, tj. zastitni kontakt u uticnici je spojen na nulu.
I nemoj NISTA kemijati drugacije!!
Jedina inovacija je da promjenis sve osigurace automatskima, provuces friske zice i to sve od 2,5 kvadrata na uticnice i eventualno od ploce do hife posebni kabel samo za nju (ako te usrecuje tu provuci 4 kvadrata :) . Naravno neka to sve napravi OVLASTENI elektricar.
Sretno.
samo glazbu slusam :)

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 16:52 #10309

• Audison
  • Audison's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Administrator
  • Hvala primljenih 5
Da se malo ubacim u igru. Prije cca 5 godina smo mijenjali razvodnu kutiju i sve ziherunge, zamolio sam ovlaštenog električara za odvoji posebno dva ziherunga(nova na kutiji) - jedan za audio i drugi za video uređaje. Naravno provlačeni su novi kabeli-sve po propisima, te stavljene nove uticnice.
Godfather of croatian audiophile scene....
Il Commendatore

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 17:07 #10310

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Audison wrote:
Da se malo ubacim u igru. Prije cca 5 godina smo mijenjali razvodnu kutiju i sve ziherunge, zamolio sam ovlaštenog električara za odvoji posebno dva ziherunga(nova na kutiji) - jedan za audio i drugi za video uređaje. Naravno provlačeni su novi kabeli-sve po propisima, te stavljene nove uticnice.

:thumbup:

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 18:16 #10311

• BigGame
  • BigGame's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Newbie
Hvala na korisnim savjetima.
Stanje danas: Do stana idu četri žice tri faze i nula.
Također je električar danas izmjerio (ispravite me ako grijesim nije moja struka) induktivitet na armaturi u podu stana i ona je pokazala 75 na štaje on rekao da je to odlično te da stavim nekakve zaštite na razvodnu kutiju za pražnjenje napona ili nešto u tom stilu.(razumite me u isto vrime i podovi i prozori i voda struja neznam ko mi je sta reka izmiria)
Sada što je bolje Vaš savjet od gore ili vezivanje na armaturu.?
Povuka bi 5 kabela sa razvodne ploče svaki sa svojim osiguračem na 5 utičnica za hifu. Stavio bih 2,5 kvadrata kabel ,nadam se da je to i više nego dovoljno.
Hvala svima :hmm:

Instalacija struje u stanu 06 Svi 2015 19:00 #10312

• maltus
  • maltus's Avatar
  • OŠO ĆA
  • Veteran
  • Hvala primljenih 2
Lipo san ti reka, ne CAROBIRAJ.
STA OD TOGA TI NIJE JASNO?
Zgrada NIJE gradena tako da koristis njezinu armaturu, vodovodnu instalaciju, stogod, za uzemljivac.
Ako ti elektricar sugerira armaturu, lijepo ga otpili.
Odvodnike prenapona mozes ugraditi izmedu svake faze i nule (velicine su automatskog osiguraca) i to 275 ili 280 V i 10 kA. Mogu samo koristiit.
  • Stranica:
  • 1
  • 2
Stranica se generirala za: 0.159 s

Forum friško

• No posts to display.

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam
| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register