Sound News Web - Discovery Of Sound

ANALITIČKI POGLED DARKA BRLEČIĆA..11

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Potencijalno preuzimanje za dizanje vlastitog renomea


Piše: Darko Brlečić


U današnjem poslovnom svijetu je sasvim normalno da dolazi do preuzimanja i spajanja srodnih kompanija. Time se dobiva na konkurentnosti poslovne pozicije, a posebnom dokapitalizacijom se mogu ostvariti brojne prednosti, kako u financijskom tako i u tehnološkom smislu. Nedavno je agencija Reuters plasirala vijest o tome da će Korejski gigant Samsung preuzeti poznati Francusku zvučničku kompaniju Focal. Iako vrlo kratka vijest, ona nije ostala bez odjeka.

 


Samsung je ove godine privukao pažnju zadnjom generacijom SUHD televizora i fijaskom vezanim uz top model pametnog telefona Galaxy Note 7, i dok se zbrajala novo nastala financijska šteta, Reuters plasira vijest o preuzimanju Focala od strane Samsunga. Riječ je o poslu vrijednom 265.44 milijuna dolara. Kad se pojavila ta vijest stigla je reakcija iz Samsunga : " Trenutno nema komentara ", da bi drugi dan slijedilo ovo: "Vijest o našem preuzimanju Focala nije istinita". Dakle, reakcija s određenom dozom vremenskog otklona, a na isti način su reagirali iz Focala. No to nije sve. Anonimni izvor je javio Južno Korejskim Financijskim novostima da razgovori idu prema završnoj fazi, te se njihov završetak očekuje krajem ove godine. U poslovnom svijetu se nikad karte ne otkrivaju do pred kraj same igre, a po svemu navedenom tako će biti i u ovom slučaju.
Reakcije čitatelja su bile dosta negativne u smislu da je Focal u velikim problemima,a to se također odnosi i njegovog partnera Britanski Naim koji je u zajedničkom poslu od 2011 godine. Moram priznati da ne znam od kuda toliki strah i skepsa ako dođe do preuzimanja Focala. Vjerujem da bi to donijelo obostranu korist. Naime, u ovom trenutku je na raspolaganju relativno jeftini kapital, kamate su dosta niske, te se krediti mogu dobiti po izuzetno povoljnim uvjetima. Ovakvi uvjeti mogu generirati konkretnu investiciju u snažni tehnološki rast, pa možda i u proširenje proizvodnog portfelja.


Tko i što dobiva ?


Ovim poslovnim potezom Samsung bi pokazao da ga nije previše pogodio gubitak zbog nerealizacije Galaxy Note 7 telefona, te da usprkos svemu ima namjeru krenuti naprijed u novom smjeru. Tako bi koreanci mogli iskoristiti tradiciju i tehnologiju koju koristi Focal kod dizajniranja svojih zvučničkih sustava, te nešto od toga iskoristiti kod projektiranja velikih ravnih televizora. Jer ruku na srce, velika većina modernih ravnih televizora ima očajan zvuk izuzev LG-a koji je to riješio u suradnji s HarmanKardon kompanijom. Osim toga, sustavi kućnih kina i soundbar zvučnici koji bi bili bazirani na Focal jedinicama dobili bi kako na kvaliteti tako i na tržišnoj poziciji, a to je tržišni segment gdje Samsung nije tako uvjerljiv kao kod televizora.


Focal bi ulaskom svježeg kapitala mogao krenuti u još snažniji tehnološki razvoj, eventualno proširiti proizvodni portfelj, te uči na nova tržišta. Ovo potonje je veoma bitno ako se želi opstati na uzburkanom tržištu elektroničke industrije.Ista stvar vrijedi i za Focalovog partnera - Naim .

Novi poslovni pristup zahtijeva razumijevanje tržišne dinamike, navike kupaca kao i ponašanje konkurencije na čije se tržište cilja. Uglavnom, ako dođe do ove vrste preuzimanja-spajanja smatram to dobrim putokazom prema naprijed za sve sudionike poslovne akcije. Možda kroz koju godinu na policama trgovina uz Samsung SUHD televizore vidimo kombinirane audio/video sustave Focal/Naim. Živi bili pa vidjeli...


SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register