Sound News Web - Discovery Of Sound

Analitički pogled Darka Brlečića...8

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Napravljeno u Hrvatskoj

Piše: Darko Brlečić

rsz 1befunky upload n head

 Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine pala deveti mjesec zaredom, i to za 2,8 posto na godišnjoj razini, znatno više nego mjesec dana prije i više nego što se očekivalo, a ovakve konstatacije redovito pune stupce kako tiskanih medija tako i stranice elektroničkih medija. Pa zar je sve tako sivo i beznadno ?  Slijedi odgovor koji budi malu nadu u bolju budućnost...

Na prošlogodišnjem hi-fi sajmu u Sheratonu (Zagreb Audio Video Show 2013) nemalu pažnju polučila  su tri domaća  proizvođača audio opreme, a bilo je tu raznovrsnih cijevnih uređaja (HAD Audiolab), jednostavnih zvučničkih konstrukcija (Sound News) i klasičnih  gramofonskih integracija (D.O. Analogue).

HAD Audiolab je manufaktura sa sjedištem u Bjelovaru.

Alfa i omega ove male tvrtke je Dražen Markešić, čovjek koji je prvo posložio svoje životne prioritete a zatim se posvetio ljubavi prema glazbi i  cijevnoj tehnici. Iako u ponudi postoje sve vrste cijevnih uređaja uključujući i mono-blok pojačala, ipak tri lampaška pojačala odskaču od ostalih:  HAD Audiolab Maestral Twoo pojačalo za slušalice, HAD Audiolab Santana 6c33 stereo integrirano pojačalo i  HAD Audiolab Cyclone GM70 SE stereo integrirano pojačalo. Sva tri navedena lampaška uređaja su svojevrsni hit, o njima je dosta toga napisano, te su i pohvale stigle s raznih strana. Za razliku od drugih proizvođača - HAD Audiolab lampaška elektronika zbog prisutnosti drva u konstrukciji djeluje plemenito, ugodno za oči ali za smještaj u bilo kojem interijeru.

rsz maestral 2n n santana 6c33c seintegrated 1 n

cyclone gm70 se-integrated n

 

 

Sound News je zvučnička manufaktura sa sjedištem u Zagrebu.

Glavni pokretač svega je Dražen Kokanović, ljubitelj jazza i klasične glazbe, čovjek koji preferira jednostavne zvučničke konstrukcije. Svi njegovi zvučnici su ručni rad, a tu treba napomenuti da on ima individualni pristup svakom audio zaljubljeniku. U programu  Sound Newsa  se nalaze četiri modela zvučnika: Falcon- dvostazna monitorska bass reflex konstrukcija, Albatros- dvostazna samostojeća bass reflex konstrukcija, Condor- Variovent samostojeća konstrukcija i Condor Small- Variovent konstrukcija. Ove dvije  potonje  konstrukcije ispunjavaju sve što jedan korisnik traži od zvučnika. Condorova konstrukcija je toliko jednostavna i lagana da  za njeno pogonjenje dostatno lampaško pojačalo male snage, te zabava na duge staze može početi.

falcon 12 n DSC 03452

DSC 02561

 

 

D.O. Analogue mala je gramofonska manufaktura sa sjedištem u Sisku.

Dobro ste pročitali, tvrtka je u Sisku, gradu poznatom po velebnoj Željezari koja je desetljećima hranila stanovništvo a danas je samo podsjetnik na neka bolja industrijska vremena. No nije sve tako uvijek crno i sivo. Kada se zanatsko iskustvo spoji sa strašću prema glazbi, a tome pridoda i osjećaj za estetiku onda ideja mora dobiti vrhunski finalni oblik. Gospodin  Dinko je  svoju strast prema glazbi i zanatsko iskustvo pretvorio u vlastiti proizvod - gramofon. On je čovjek koji kaže da ima osjećaj da lebdi kada sluša omiljenu glazbu na svojim gramofonima. Tvrtka D.O. Analogue u svojoj ponudi ima dva modela gramofona:  Model Woody i Model Basic/Basic Mk2. Za svaki od navedenih modela postoje dodatne opcije koje se formiraju prema željama korisnika. Primjerice Model Woody ima bazu od punog drveta, lakiranog u visokom sjaju. Završni finiš navedenog modela se može birati u cca 10-tak izvedbi, a nešto od toga je bilo izloženo na sajmu u hotelu Sheraton.  Model Basic Mk2  je pravi primjer referentne izvedbe, postolje je  izvedeno od granita(mramor) a tanjur od masivnog aluminija. Kompletan gramofon može se uspoređivati s renomiranim gramofonskim proizvođačima. Dizajner i vlasnik tvrtke D.O. Analogue - gospodin  Dinko vrši dostavu svojih gramofona na kućnu adresu, te montira i podešava gramofonsku integraciju kod korisnika. Više nego dovoljno za određen respekt..

DSC 0287doanalogue n   DSC 028523 n

 

U nastavku teksta osvrnut ću se i na ostale domaće audio uratke.

OZONE je tvrtka koja se bavi grafičkim dizajnom, a u novije vrijeme i ručnom izradom zvučnika.

Tvrtka je smještena u Karlovcu, gradu na četiri rijeke koje su još uvijek bistre i čiste za kupanje. Vlasnik tvrtke je  Dubravko Novosel  koji je svoje dugogodišnje hi-fi iskustvo prvo stekao kao autor malih audio priručnika, kasnije je na red došla distribucija zvučnika (VMPS), da bi se na kraju posvetio dizajnu i izradi tzv.otvorenih zvučnika pod imenom OZ. Koncepcija Otvorenog Zvučnika neodoljivo podsjeća na open- baffle dizajn, s tom razlikom što je kod OB dizajna skretnica sastavni dio zvučničkog sistema i na njoj nema mogućnosti posebnog podešavanja. OZ (Otvoreni Zvučnik) je neka vrsta aktivnog dizajna, pri tom mislim na samu skretnicu koja je povezana s DSP sklopovljem i Room Correction sklopom koji fenomenalno odrađuje zadatak uklapanja zvučnika u korisnički ambijent.  OZ zvučnički sustav se sastoji od dvije 15"inčne (38cm) bas jedinice koje između ostaloga pokrivaju i srednjetonsko područje i horne koja pokriva visokotonsko područje i to sa širokom disperzijom zvuka (vertikalno i horizontalno), osim toga za fini rad ovog zvučničkog sustava brine se Behringer DCX2496 i DEQ2496 sklopovlje koje pruža sve potrebne funkcije i dostatnu procesorsku moć za upravljanjem OZ zvučničkog sustava.

rsz oz 021 1000   OZ 635 n 1

 

 

Dragi čitatelji, nakon Karlovca odlazimo u drugom smjeru, u smjeru prema Slavoniji, prema gradu Osijeku.

U gradu Osijeku se nalazi Small Audio Manufacture (SAM), vjerojatno najpoznatija manufaktura za izradu gramofonskih integracija i gramofonskih ručki. Glavna faca ove manufakture je Vitez Slavonskih ravni,  jahač analognih konja - Zvonko Lovrinčević. Zvonko Lovrinčević utjelovljuje 20-tak godina istraživanja, razvoja i dizajniranja te strasti prema glazbenoj umjetnosti. Iz SAM-ove radionice stižu 4 različita modela gramofona i jedan unikatni model gramofonske ručke. Svi gramofoni su rađeni prema pravilima strojarske struke, sva postolja su izrađena od sendvič materijala, mramora i aluminijske legure visoke gustoće. Motor za pokretanje gramofonskog tanjura je zasebno odvojen. Gramofonska ručka Calista II posjeduje sva potrebna podešenja za prihvat svih gramofonskih zvučnica. Gramofonski uraci iz ove manufakture su tehnički dotjerani, cjenovno više nego prihvatljivi a sonično nenadmašni u svojoj klasi, ako ne i bolji od toga.

aldair11 n aldebaran200912 n

 

Na kraju balade vraćamo se u Zagreb, u zapadni dio grada gdje se nalazi FBM Rondo.

FBM Rondo je specijalizirana radionica za izradu a/v namještaja, polica, zvučničkih stalaka i popratne opreme. Pravilno konstruirana polica za smještaj komponenata mora omogućiti stabilnu vibracijama neopterećenu podlogu-plohu , s time da uređaji isporuče maksimum svojih performansi. Isto vrijedi i za zvučničke stalke i podloške. Zagrebačka hi-fi radionica za izradu stalaka i av namještaja ima široku lepezu proizvoda koji su više nego korektno napravljeni, većinom u kombinaciji  čeličnih  cijevi koje su međusobno spojenje (zavarene), te staklenih i drvenih (puni javor) platformi koje se naslanjaju na čeličnu konstrukciju. Izrada je prvoklasna, dok vizualni dizajn djeluje  više klasično nego moderno.

gravity fbm2 n    fbm rondo1 n

 

Na kraju ovog kratkog prikaza  domaće hi-fi proizvodnje mogu sa zadovoljstvom konstatirati da usprkos neimaštini, slaboj kupovnoj moći postoji nada u bolje sutra. Ovdje navedeni proizvođači pokazuju da za opstanak je nužna strast, zanatsko iskustvo, dobra ideja i nadasve snažan voljni moment..podržimo ih..

 

 

 

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register