Sound News Web - Discovery Of Sound

Naim Uniti Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

It's a kind of magic

Piše: Darko Brlečić


Pojam „približavanje“ dugo je analiziran u hi-fi krugovima, nekada su se donosili standardi o integraciji audio i video segmenta u jednu cjelinu, a danas se vode razgovori o integriranju sustava računalne pohrane glazbe i vrhunske sonične kvalitete.

Pojačalo, CD svirač, tuner (izuzmemo li gramofon) čine okosnicu standardnog audio sustava.
No, kada se sve tri komponente nađu u jednom kućištu, te se doda mrežna kartica, USB priključak sa pratećim softwerom koji bi trebao omogućiti reprodukciju svih trenutno raspoloživih formata i kodeka, i sve to ukomponirano  sa minimum kompromisa onda slijedi rezultat u obliku odličnog uređaja sa intrigantnom cijenom.

Kompaktna cjelina

Zahvaljujući agilnosti domaćeg uvoznika (www.audiodream.hr) testni panel Soundnewsa počašćen je uređajem NaimUniti koji dolazi iz Naimove obitelji  All-in-one Player.
Navedena obitelj sastoji se od tri člana: NAIMUNITI, SUPERUNITI i UNITIQUTE. Sva tri člana su složena od integriranog pojačala, mrežnog playera/streamera ,CD reproduktora, D/A konvertera, iPod/MP3 čitaća i multi-format tunera (FM/DAB/Internet radio) .
Naravno, tu su neizbježna pitanja tipa: kako je to međusobno ukomponirano, koliko su pouzdani ugrađeni sklopovi, te kakve sonične rezultate nudi takav uređaj ?
Pitanja su sama   po sebi logična, jer takva vrsta zajedništva uvijek nosi sa sobom male kompromise.
Kompromisna rješenja nisu popularna kod hifista jer ona vrlo često znaju biti rađena na uštrb određenih performansi uređaja. No, kada je u pitanju NAIM, stvari su ipak nešto drugačije. Siguran sam da Paul Stephenson  i njegova inženjerska ekipa nisu tek tako krenuli u lansiranje nove game proizvode, da bi popunili proizvodni program. Ipak,  tu se radi o jedinstvenom uređaju koji mora zadovoljiti potrebe modernog slušatelja (funkcionalnost, pouzdanost, visoka razina performansi, prihvatljiva cijena) .

Amplifikacija koja je ugrađena u NaimUNITI je derivat  poznatog modela integriranog pojačala  Nait5i. Sa 50 watta/8ohma i tzv. brzim sklopovima odličan je partner širem spektru zvučničkih modela. Uz pojačalo tu se nalazi i malo izmjenjeni CD5i svirač. Dobri poznavatelji Naima znaju da su svojedobno Nait5i i CD5i bili nezaobilazan dvojac kod iole ozbiljnijih audio sustava. Ovaj podatak govori s kojom je ozbiljnošću koncipiran NAIMUNITI.
Kao neizbježni dodatci u ovom uređaju su FM/DAB tuner, internetski radio s ugrađenim vtunerom, te D/A sklopovlje sazdano od dva Wolfson WM 8706 čipseta, jedan za CD reproduktor dok drugi služi za opsluživanje UPnP, iRadio i za četiri digitalna ulaza(2 x SPDIF, 2xToslink) .

Povezivost

NaimUNITI iako je moderan audio uređaj, kod njega je prisutan konzervativan sustav povezivanja s ostalim uređajima. Tako na stražnjoj strani se mogu naći DIN priključci, i to 2 komada. Jedan je za spajanje vanjskog phono modula, dok drugi služi za spajanje dodatnog pojačala snage iz iste familije.
Također i terminali za prihvat zvučničkih kabela su staromodni. Naime, terminali mogu prihvatiti  4mm banana priključke, što u konačnici  suzuje  korisnikov odabir kabela. No i tomu ima lijeka. Tako se uz malo umješnosti može standardan tvornički terminirani kabel sa vilicama spojiti na testirani uređaj tako da se izvrši mala modifikacija sa eksternim banana priključcima koji su dobavljivi u raznim veličinama (napr: Furutech banana plugs).
Tri RCA činč priključka omogućuju spajanje dodatnih audio/video uređaja, te uz njih se može spojiti subwoofer (naračasti činč priključak). Za kontrolu rada uređaja s subwooferom nužno je izvršiti podešenja unutar operacionog sučelja.

Povezivanje s mrežom ide preko LAN kabela i preko Wifi antenice, ovisno o preferencijama korisnika. Moram priznati da me je brzo otkrivanje servera unutar moje kućne mreže iznenadilo u toj mjeri da sam pomislio da je ova naprava plod dugogodišnjeg rada MI5 službe, a ne jedne renomirane hifi kompanije. Također mogućnost nadogradnje preko mrežnog priključka je prisutna. Za detalje treba se registirati na stranicu proizvođača gdje se mogu redovito dobivati obavijesti o novim softwerskim podrškama.
Želim reči da mrežna kartica koja je ugrađena u NaimUniti iznimnih uporabnih kvaliteta, što je dodatni plus ovom uređaju.
Prisustvo USB priključka na prednjem panelu obradovat će vlasnike prenosnih USB naprava kao što su razni MP3/MP4 playeri, te sve prisutniji iPod/iPhone/iPad uređaji.

Uporabne mogućnosti dolaze u tri varijante. Prva varijanta je preko daljinskog upravljača, druga varijanta je preko tipaka na prednjem panelu, te treća varijanta ide uz korištenje iPad/iPhone uređaja uz prateće aplikacije koje se mogu skinuti s interneta. Ovo potonje je možda najbolja opcija, jer se preko malih zaslona navedenih gadgeta može daleko bolje upravljati negoli naprezati oči za vrijeme korištenja daljinskog upravljača. Da budem iskren, zaslon sa veće daljine nije baš previše čitljiv, odnosno informacije koje se prikazuju preko njega su malo mutne.

Sound quality never goes out of style

Mitovi i predrasude postoje iz dva razloga. Prvi je taj koji omogućuje ljudima da o nečemu razmišljaju, iako to nije od životne važnosti, a drugi razlog omogućuje razbijanje istih.
Postoje određene predrasude koje govore o tome da samostojeći višestazni zvučnici zahtijevaju pojačala s velikom zalihom snage i radnom stabilnošću. Moji VMPS RM30 spadaju u navedene zvučničke konstrukcije. Njihov ustroj voli da ih se nahrani sa dobrih (čitaj kvalitetnih) 200 watta na 8 ohma. No, NaimUniti nema 200 watta po kanalu, nego samo 50-tak watta.  Podatak o snazi pojačala nemora uvijek govoriti o kvaliteti amplifikacije, puno je bitnije kakav je ustroj pojačala, njegova arhitektura i sonična nomenklatura.
Moja skepsa i strahovi vezani uz Naim su razbijeni u prvih pola sata druženja sa NaimUniti-om.
NaimUniti sa svojih 50-tak watta je djelovao iznimno brzo, ritmično i dinamički uravnoteženo, bez obzira na razinu trenutne glasnoče. Za njegovo dobro hranjenje zaslužan je pridruženi mu CD čitač. Sonične delicije sa svim svojim začinima su nudile jedinstven užitak slušanja, bez obzira na manji nedostatak finog nijansiranja kod prikaza začina. Moram priznati da mi dugo nije tako dobro legla moderna američka klasika- Fanfare For Common Man od Aarona Coplanda u izvedbi Minnesota Orchestra, te također i album Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band od Beatlesa snimljen davne  1967 godine u pomalo psihodeličnoj atmosferi.
Ono što je rezervirano za snažna pojačala- a to je prikaz definicije bass područja, njegov volumen i attack, NaimUniti odrađuje s nevjerojatnom lakoćom, a da ne govorim o brzini iznošenja glazbenog materijala. Ipak zvučničku konstrukciju sa dva 25cm bassa, osam 16cm gornjih bassa, šest magnetostata za srednje tonove i dva FST ribbona za visoke treba adekvatno nahraniti,a Naim je to odradio bez problema. Zanimljivo,  a  pomalo i intrigantno.

Bio bih nepravedan kada ne bih spomenuo suradnju izmežu ugrađenog D/A pretvarača i mrežnog sklopovlja. Posebnost mrežnog sklopovlja je u njegovoj brzini detaljnog pretraživanja, analize formata reprodukcije i nazivlja internetskih krugovalnih postaja. Tako sam  između ostaloga imao priliku poslušati razlike unutar MP3 formata, kao i WMA, AAC i ostalih formata. Kvalitetu slušljivosti podiže pridruženi DAC baziran na Wolfson čipsetu, i to radi prilično dobro. Kada se pronađe postaja koja emitira u nekompresirnaom formatu, onda veselju nema kraja, a još k tome signal dodatno obrađen u D/A pretvaraču ostavlja dojam kao da svira neki opaki CD player.
Na kraju nisam mogao odoljeti a da ne isprobam USB sučelje, moj partner SanDisk Cruzer ispunjen WAV fajlovima  sa starim pop i prog/rock naslovima nudio užitak nevedenog repertoara.  Uniti je to vrlo dobro odsvirao, sa velikom preciznošću i pregršt tonskih boja uz manju prisutnost  kompresije.
USB funkcija kod Uniti-a se lako nauči, a poslije još lakše koristi.


Rezime

Iz recenzije se da iščitati da je NaimUniti svestran uređaj, sa performansama na visokoj razini. Njegova visoka operabilnost u stereo okruženju je neupitna, poglavito kada se govori o kombinaciji integriranog pojačala i CD reproduktora koji svoje korijenje vuku iz renomiranih modela, te svojom izvedbom magično privlače na dugotrajno korištenje. Uz njih tu je USB-mrežno sklopovlje koje ne samo što nadopunjuje uređaj, nego i sa svojom pratećom digitalijom omogućuje slušatelju pretraživanje novih glazbenih horizonata. Osim toga Uniti nudi široku paletu tonalnih boja, dramatiku , osjećaj za detalje kao i visoku razinu involviranosti u glazbu.
Cijena od 22.300,00 kn nekome je prevelika, a nekome je ok, ovisi iz koje se to perspektive gleda. Postoje uređaji similarnog koncepta, možda i jeftiniji, ali zasigurno ne tako dobro ukomponirani i sa takvom soničnom magijom. Ono što Naim izdvaja iz konkurencije je višegodišnja opstojnost njegovih modela na tržištu, te unikatna softwersko/hardwerska rješenja. U to ime moja apsolutna preporuka...

Info:


Model: NaimUniti  All in one reproduktor/streamer
Cijena: 22.300,00 kn
Specifikacije: Specifikacije:  2x50watta, CD reproduktor, USB/Network player-streamer, Wi-fi, LAN,2xToslink, 2xSPDIF, 3xRCA ulaza, Sub-pre-out, 1xDIN ulaz
Ustupio na test: Audio Dream - www.audiodream.hr

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

 

Pozitivno:
Lakoća rada pojačala, visoka ritmičnost reprodukcije svih formata i kodeka, svestrana povezivost, odličan zvuk i nadogradivost preko mreže, dizajn i izrada
Negativno:
Izostanak finog nijansiranja u reprodukciji CD-a.
Stoga zaključujemo:
Dakle, NaimUniti kao svestrani svirač/streamer u potpunosti je ispunio očekivanja. Ugrađeno pojačalo sa svojih 50-tak watta prilično suvereno odrađuje posao, a njegovi digitalni suputnici dodaju magiju njegovom radu. Ukoliko trebate netipični svestrani svirač sa jakim hifi pedigreom, cijenite visok ritam reprodukcije, operabilnost i povezivost onda je NaimUniti za Vas.

 

Konačna ocjena:

Više u ovoj kategoriji: « NAD C525BEE

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register