Sound News Web - Discovery Of Sound

Fiio X1 Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

 Fiio briju

Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević 

Tržište DAP uređaja već godinama s jedne strane predstavlja odličan 'entry point' za startup proizvođače zabavne elektronike dok s druge strane, upravo zbog apsurdne inflacije istih predstavlja i ratnu zonu u kojoj je prilično teško osvojiti vrh bilo koje top liste. Što X1 ima za ponuditi, a što bi ga moglo dovesti pred poslovično omiljena 'vrata raja' glomazne industrije prijenosnih digitalnih glazbenih reproduktora?

 Nedavno je Appleov Tim Cook na WSJDLive konferneciji najavio službeni prestanak proizvodnje iPod classica – pradjeda i aktualnog kralja kategorije u koju ulazi i X1. Službeno obrazloženje je nemogućnost daljnje dobave dijelova potrebnih za proizvodnju ovog uređaja. No možemo li uistinu povjerovati kako najvrjednija tvrtka na svijetu (650 milijardi dolara) odustaje od jednog od proizvoda koji ju je učinio onim što danas jest samo zato što je neki Kinez ili Korejac rekao da više ne želi raditi (pre)velike tranzistore za isti taj proizvod? Nešto mi smrdi ovdje. Vama ne?

 Svakako mogu povjerovati kako bi možda sad već i stari 'novi' dizajn classica trebao još jedan redizajn, no provjereni izvori govore znatno više o prodajnim rezultatima spomenute sprave, a znatno manje o logističko/tehnološkim ograničenjima/začkoljicama koje bi mogle usporiti ili potpuno zakočiti daljnji nastavak proizvodnje samog uređaja. Shodno navedenom, prava istina bi dakle bila – prodaja ide loše = gasimo traku, ergo: bye, bye iPod classic!
I kako sad najednom Fiio stupa na scenu sa koje svjetla reflektora odmiču već neko vrijeme pošto je i službeno glavni glumac u silaznoj putanji? Mada bismo mogli uvelike sporiti moju sljedeću izjavu, činjenica je kako X1 nije samo još jedan 'oću bit' iPod classic i ipak cilja ka malo manjem ali određenijem tržištu, iako se na papiru vodi kao svepristupačan DAP široke namjene i povoljne cijene. Nastavite čitati dalje i otkrijte koje sve prednosti X1 ima, a koje bi mogle biti na korist ne samo yuppieima koji pričaju priču već i pravim audio znalcima koji žive tu priču. Zato smo ovu recenziju i smjestili u hifi sekciju našeg portala.

I bi X1!

 X1 je najnoviji i 'najmanji' model u sada zaokruženom trojstvu DAPova koje Fiio predstavlja u sklopu svoje aktualne ponude. Već pri prvom dodiru sa ovim 106 grama teškim mališanom, dojam koji steknete zahvaljujući vrlo solidnoj kvaliteti izrade i završne obrade, više je nego dobar. Širine nešto manje od 6 cm i visine nešto manje od 10 cm te debljine svega 14 mm X1 predstavlja vrlo kompaktnu i laganu spravu koja će rado sa vama provesti dobar dio svojeg radnog vijeka u vanjskom svijetu, praktično smješten u nekom od džepova ili u etuiju kojega ćete, ipak, morati nabaviti odvojeno. Ono što dolazi sa ovim uređajem je praktična zaštitna silikonska navlaka vrlo ugodna na dodir i laka za stavljanje/skidanje. X1 je zapravo toliko dobro napravljen da bih preporučio korištenje navlake samo u zaštitne svrhe, dok bih, zbog vrlo atraktivnog 'looka' samog uređaja, sugerirao da navlaku ne koristite ako nije u svrhu transporta tj. zaštite prilikom istog. Imate ga – izgleda dobro – hvalite se malo ;)
 Relativno intuitivno (relativno jer ukoliko ste se ikada susretali sa DAPovima onda će vam manje-više sve biti jasno u samom startu, dok će za novopridošlice u svijet prijenosnih glazbenih audio reproduktora možda biti potreban kratak proces navikavanja) upravljanje uređajem se vrši pomoću središnje smještenog kola okruženog sa četiri funkcijske tipke, dok povratne informacije dobivate sa preglednog 2-inčnog TFT zaslona u boji, razlučivosti 320x240 px promijenjivih color tema. Iako je razina osvijetljenja zaslona regulirana, mala zamjerka ide na preglednost pri jakom osvijetljenju (sunce) gdje sam vidio i bolje (iPod). Upravljanje glasnoćom vrši se pomoću bočnih tipki, a fina granulacija razine glasnoće omogućena je kroz ukupno 100 koraka regulacije. Tu je i indikatorska LE dioda koja označava operativni i status baterije. A kad već spominjem bateriju, X1 koristi ugrađenu 3.7 V Li-polymer bateriju kapaciteta 1700 mAH. Sa istom ćete u realnom svijetu iz X1 izvući gotovo 10 h neprekinute reprodukcije što je sasvim pristojan rezultat.
 Memorijski kapacitet X1 ograničen je jedino kapacitetom MicroSD kartice koju pribavite i ugurate u uređaj. S druge strane X1 nema svoju internu memoriju pa ste time osuđeni na dodatni trošak nabave memorijske kartice, no budući X1 podržava sve kapacitete SD kartica, u mogućnosti ste posjedovati DAP sa 128 GB prostora za pohranu. Budući je ovdje riječ o HiRes audio reproduktoru, radije bih ovakvo riješenje nego ograničen kapacitet radi nemogućnosti ekspanzije kako je to, već više puta spominjani, Apple riješio u svojem iPodu.

X za tajnovitost?

 Ma kakvi. Iako nosi stereotipnu oznaku eksperimentalnih tajnih oružja, kojih su specifikacije obično strogo čuvana tajna, X1 se na sva zvona razmeće bogatstvom ugrađenih tehnologija koje koristi te time postaje vrlo interesantan i ovom našem tržištu, usko orijentiranom na prije svega kvalitetu, a ne kvantiteu. Kako pričamo o HiRes (do 24/192) reproduktoru potrebna nam je i 'digitalija' koja je u stanju kvalitetno dekodirati silne podržane formate (X1 podržava većinu lossless i lossy formata) i pretvoriti ih u analogni signal visoke kvalitete. U tu svrhu Fiio je za X1 upotrijebio novi TI-ev PCM5142 čip koji pronalazimo i u znatno skupljim proizvodima, a koji uvelike nadilazi išta od integriranih solucija koje dolaze na SoCevima pametnih iOS i/ili Andorid uređaja. Isti taj analogni signal isporučuje se do slušalica ili vanjskog pretpojačala (3.5 mm izlaz za slušalice može raditi u dva načina – ili u headamp modu ili kao linijski izlaz praktičan za spajanje na namjensko vanjsko pretpojačalao poput pripadajučeg E11K ili E12A od samo Fiia) pomoću integriranog Intersilovog ISL28291 analognog buffera.
 Ova dva 'komada silikona' brinu se za sonične performanse koje su i više nego zadovoljavajuće. Štoviše, ukoliko uzmete cijenu X1 u obzir (850 kn u RH), pričamo o playeru kojega bih bez puno susprezanja tj. vrlo nonšalantno uvrstio u klasu referentnih uređaja entry level domene HiRes DAPova. 'Tečnost' kojom glazba putuje do slušatelja jedno je od prvih obilježja karaktera zvuka koje ćete uočiti kod ove naprave. Dokaz je ovo kako je daleko napredovala digitalija koja se koristi u visokovjernoj reprodukciji glazbenih zapisa, a i potvrda Mooreovog zakona pa samim time i argument da je prilikom nabavke uređaja koji rade u stvarnoj digitalnoj domeni ne samo poželjno već i potrebno u obzir uzeti i 'godište' ugrađene digitalije. Osim tečnosti i prirodnost timbra vrlo brzo dolazi do izražaja, dok je 'svevišnji' frekventni opseg predmet više filozofske no praktične argumentacije jer mi je teško mojem analognom uhu razaznati čujem li uistinu 192 kHz. Ipak ono što sam čuo je odmjeren balans među svim kritičnim (dakle nama čujnim) područjima, bez ekscesa i sa blagim (ali zaista blagim) naginjanjem ka otvorenoj strani. Međutim, uzmete li u obzir kako će zadnja korištena karika u lancu ove reprodukcije biti slušalice, a ne zvučnici, ovakav balans je čak i poželjan. Kontrola dinamike i fini detalji bešavno se sjedinjuju kroz reprodukciju i odaju dobro odmjeren i dizajniran analogni buffer koji se može nositi sa vrlo zahtjevnim i sofisticiranim Tievim DSPom. Istom na ruku ide i niska razina šuma koja je kod ovakvih sustava znatno lakše uočljiva, a i proporcionalno više utječe na konačnu kvalitetu reprodukcije. Nisam, bojim se, imao prilike iskoristiti nikakav specijalizirani headamp (na kraju mi je i pomalo žao jer me živo interesiralo kako bi X1 radio sa vrhunskim uređajem poput HADovog Maestrala Two) kako bih razložio i tu stranu priče, no nekako sam se više želio orijentirati na mogućnosti ovog uređaja kao samostalne jedinice za reprodukciju, kako će se, vjerujem, većinom i koristiti.

Zaključak

 Fiio X1 je pravo malo osviježenje na tržištu HiRes DAPova. Elegantan, kompetentan i pristupačan. Nije li to i smisao best buy proizvoda? X1 svakako nije 'kraj svijeta', čak niti u svojoj domeni proizvoda, no ima li smisla sporiti kako je iPod classic na zalasku, a neki novi klinici dolaze okupirati tržište novim trikovima poput pravih DAC mogućnosti, ili brojnih funkcija koje su, pa... redom od upitne koristi. Ono gdje X1 briljira je ono što većini nas i treba – prijenosan je, odlične izrade, jednostavan za korištenje, dobro zvučeći i razumne cijene. Dodatni benefit je i mogućnost softverskih nadogradnji kojima bi se (prema riječima samog proizvođača) trebale otvoriti dodatne praktične mogućnosti ali i popraviti trenutni operativni limiti poput vremena trajanja baterije. I kako onda ne poželjeti prijenosnik koji nudi sve to i još i 'futureproofing' kroz pametni 'battery management'? ;)

Info:

Model: Fiio X1 digitalni audio player
Cijena: 849,00 kn (bez memorijske kartice)
Specifikacije: 2" TFT Color LCD zaslon, 3.5 mm izlaz za slušalice impedancije 16 - 100 ohm, TI PCM5142 DAC/DSP, snaga pretpojačala 100 mW/16 ohm,  podržani formati Lossless:APE (Fast): 192 kHz/24 bit; APE (Normal): 96 kHz/24 bit; APE (High): 96 kHz/24 bit; FLAC: 192 kHz/24 bit; WAV: 192 kHz/24 bit; WMA 9.1 LOSSLESS: 48 kHz/24 bit; Apple Lossless: 192 kHz/24 bit; Lossy compression:MP2, MP3, AAC, ALAC, WMA, OGG, memorija: 1x micro SD utor (do 128 GB), baterija: Li-polymer, 3.7 V 1700 mAH (do 11 h u reprodukciji), dimenzije: 96x57x14 mm, masa: 106 g
Ustupio na test: HD Multimedija - www.hd-multimedia.com

Presudili smo:

Izrada:

Performanse:

Opremljenost:

Jel vrijedi te pare:

Pozitivno: 
Izrada, funkcionalnost, performanse i mogućnost budućih poboljšanja putem softverskih nadogradnji
Negativno: 
Hmmm....
Stoga zaključujemo: 
Fiio X1 je sve što bi jedan DAP trebao biti. Uz atraktivnu cijenu i skori odlazak kralja grupe ovih proizvoda - iPod classica, X1 posjeduje potencijal postati novim predvodnikom ovog, novog 'čopora' HiRes prijenosnih audio playera.
Konačna ocjena: 

Više u ovoj kategoriji: « HEGEL Super

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

Cyrus 8 DAC + PSX-R

Cyrus 8 DAC + PSX-R

U dvoje je lakše...  Piše: Dražen Kokanović  Cyrus uređaji dio su male ali učinkovite ...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register