Sound News Web - Discovery Of Sound

Dynaudio X-14

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Nasljednik slavnog predaka... 

Piše: Dražen Kokanović 

rsz dynaudio new excite x14 head

Ranije nego što je bilo za očekivati Dynaudio je krenuo u redizajn svoje X serije koja je predstavljena prije 3 godine. Što je tome razlog teško je reći. Predak X14, model X12 stekao je mnoge poklonike diljem planeta i laskave pohvale specijaliziranog tiska pa se činilo da je najbolje postupiti po narodnoj: „Nahrani svinje i ništa ne diraj“. No u Dynaudiu nisu mislili tako. Predstavili su novu seriju i po tehnikalijama učinili je još lakšima za pogon. Jeli to zaista tako?

 

Imao sam zadovoljstvo i čast recenzirati X12 za Vaš omiljeni audio site i ostao oduševljen perfomansama obzirom na traženu cijenu. Osim odnosa cijena/kvaliteta činilo se da je Dynaudio želio riješiti prigovor koji se gotovo uvijek vezao za njihove zvučnike a to je da su isti težak teret za pojačala. Naravno, kako to često ide bilo je tu pretjerivanja koja su uglavnom bila uzrokovana pogledom na tehničke podatke koja idu uz zvučnike. Dynaudio nije, kao neki proizvođači 4 Ohmske zvučnike deklarirao kao 8 Ohmske i pošteno je mjerio osjetljivost zvučnika. Što je to donijelo? Mnogima nije bilo ugodno vidjeti podatak o impedanciji od 4 Ohma i osjetljivosti od 85 dB. Naravno, kako nije uvijek sve onako kako piše audiofilima je promakla činjenica da su ove brojke zapravo vrlo realne i da se realni rezultati zvučnika ostalih proizvođača uglavnom kreću oko te brojke. Druga je stvar što proizvođači različito prikazuju svoja mjerenja i pokazuju tendenciju da svoje rezultate „poprave“ različitim uvjetima mjerenja kod kojih vas, strogo gledajući, ne lažu ali vam nisu rekli cijelu istinu.

rsz dm1 n

I kako su izgledala deklarirana 4 Ohma kod modela X12? Modul impedancije je pokazivao da je impedancija u čujnom području uglavnom iznad 6 Ohma a minimum je bio na cca. 200 Hz i iznosio je 4.8 Ohma. Meni se ovo ne čini pretjerano zahtjevno. Da je to istina potvrdio je slušni test koji je pokazao da X12 odlično surađuje s cijevnim pojačalima što definitivni dokaz da je zvučnik nezahtjevan teret za pojačalo. I još jedna opaska koja je moje mišljenje. Potrebu za velikim i snažnim pojačalom ne smatram manom sve dok zvučnik tu snagu može primiti a kod Dynaudio problema s prijemom velike snage nikad nije bilo.

Kakva je situacija sa X14? Prvo što u oči upada je činjenica da je zvučnik deklariran kao 8 Ohma što je podatak zbog kojega se na audiofilskim forumima dijelom svijeta „križaju“ i u koji teško vjeruju. No zaokreti su uvijek mogući unatoč tome što se neke firme čine prilično tvrdoglave. Sjetimo te tehnološkog zaokreta kod nove KEF Q serije. Motiv za ovu promjenu mi se čini vrlo prozaičan. U Dynaudiu su htjeli poraditi na lakoći pogona svoje tržišno vrlo važne serije pa je uz X14 i X34 deklariran kao 8 Ohma. „Stare“ navike su zadržali jedino kod modela X38 (4 Ohma) koji svojom veličinom i cijenom ionako sugerira potrebu za jakim pojačalom. Dali je takav zahvat bio potreban? Čini se da je i ne vjerujem da se o tome nije ozbiljno promislilo.

rsz dynaudioexcitex14 v1 n

 

No, ima detalja koji su na neki način čine prepoznatljivost branda, kojih se u Dynaudiu nisu željeli odreći. Membrane bas zvučnika su i dalje od MSP (magnesium silicate polimer) koji su, po dizajnerima, idealan spoj krutosti i mase. Zavojnica je i dalje izrađena od aluminijske žice i heksagonalnog je presjeka što je zaštitni znak koji Dynaudio ima od svojih početaka. Ono što je onako odoka vidljivo kod X14 je nešto manji promjer špule nego što je za Dynaudio uobičajeno što je najvjerojatnije povezano s tendencijom da se pojačalu olakša posao. Osjetljivost zvučnika je realnih-pristojnih 85 dB, impedancija je 8 Ohma (minimum 6.7 Ohma),maksimalna dozvoljena snaga je 150 watta, masa kutije 6,5 kg, frekvencijski raspon je 50 Hz – 23 kHz +- 3dB a dimenzije kutije su 285x170x255 mm. Tradicionalno zvučnički terminali dozvoljavaju samo mono wiring spajanje. Izrada kutije je uzorna a novost je način vješanja maske na prednju ploču koja je sada odrađena pomoću magneta pa nema više ružnih rupa za istu. Ovaj trend primjećujem kod sve više proizvođača pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li isti preuzeti primat.

 

Čitajući napisano čini se da je za pogon ovih zvučnika na raspolaganju čitav niz različitih pojačala bilo cijevnog ili solid state ustroja. Dynaudio i cijevi se uglavnom baš nisu slagali što se kod X14 mijenja. No ipak zbog osjetljivosti od 85 dB treba ipak prekrižiti single-ended pojačala snaga do 10-15 watta ako želite računati s ikakvom dinamikom. Tijekom recenzije dobar partner X14 je bilo HAD Audiolab Cyclone (2 x 25 W) pojačalo sam dvije GM-70 u izlazu. Ovu snagu smatram minimalnom i to pod uvjetom da se radi od dobrom pojačalu. Ako preferirate cijevi predlažem klasična integrirana pojačala s po cca 40 do 50 watta po kanalu. Kako zvučnici u biti nikad nemaju ništa protiv snažnog pojačala solid state od 100 Watta neće biti previše a od 50-tak pa naviše Watta će sve biti ok.

rsz dynaudioexcitex14back n

 

Zvuk...

Tijekom recenzije koristio sam dva pojačala i to Quad 909 i HAD Audiolab Cyclone. Prelaskom s solid-statea na cijevi nije se dogodila nikakva dramatična promjena osim što se s 909 moglo svirati nešto glasnije i dinamički uzbudljivije, dok sam s cijevima više dobio na transparenciji i rezoluciji te mi se učinilo da je timbar instrumenata nešto precizniji.  Oslikavanje prostora-pozornice je bilo u obje varijante na iznenađujućem nivou s obzirom na cijenu zvučnika što govori o brzini ugrađenih drivera. No i ta brzina, koja ipak nije na nivou vrhunskih Dynaudio modela, pokazuje stanovitu tromost kod složenijih glazbenih predložaka. Trenuci kada je orkestralno tkivo iznimno gusto i kada je reprodukcija bogata dinamičkim skokovima mnoštva udaraljki ne odgovaraju X14. Ne mogu reći ni da je i onda zvuk loš no malo preciznosti i rezolucije svakako nedostaje. No treba biti pošten i reći da se to za traženu cijenu ne treba ni očekivati.  Što očekivati od X14? Kada u istu ravan stavimo cijenu i očekivanja treba reći da X14 nema gotovo nikakvu manu. Zvuk je dobro izbalansiran, lijepo povezan te ni jedan dio frekvencijskog spektra ne privlači pažnju na sebe. Jedino iznenađenje doživljavate kada ugledate veličinu zvučnika jer tako dobar, dubok i čvrst bas teško možete očekivati iz zvučnika tih gabarita. Visokotonsko područje je vrlo čisto i artikulirano te primjedbe na njegovu reprodukciju mogu se dogoditi jedino uz uporabu neadekvatnog pojačala. To nije problem zvučnika i potreba za pristojnim pojačalom se podrazumijeva sama po sebi. Reprodukcija velikog orkestra i klavira otkriva limite u najdubljem basu što je bilo za očekivati i teško je za ozbiljno prigovoriti jer to nijedan zvučnik ovih gabarita ne može. No iznenađenje je bilo što je na neki način X14 uspio održati zvučnu sliku velikom unatoč svojoj veličini. Kako su to uspjeli ne znam točno no pretpostavljam da je za to zaslužno dobro dinamičko ponašanje zvučnika, što je Dynaudio zaštitni znak od samih početaka. Reprodukcija rock i pop glazbe je bila vrlo zabavna jer su X14 pokazali da mogu svirati prilično glasno što takva glazba i traži. Dakle definitivno se ne radi o zvučniku na kojem možete slušati samo audiofilsku ping-pong glazbu nego će dobro doći i na kakvom manjem druženju kada će te prijateljima željeti pustiti Michaela Jacksona, Led Zeppelin, ZZ-Top i AC/DC. Ozbiljan i promišljen ustroj, kvalitetni driveri i mogućnost prijema velike snage su svakako pridonijeli tome.

 

Zaključak:

Na X14 je dobio nezahvalan zadatak da zamijeni iznimni X12 koji je bio toliko dobar da se činilo da se ne treba mijenjati.  No Dynaudio nije ni ovaj puta razočarao. X12 je dobio dostojnog nasljednika koji je u novoj varijanti još manje osjetljiv na odabir pojačala a jednako je ozbiljno i kompetentno izrađen. Ljubitelji Dynaudia će doći na svoje  ali mi se čini da bi novi ustroj i promišljanje mogao dovesti i kakvog novog kupca kojega je poslovično težak pogon odvraćao od kupnje. Naša preporuka...

 

Info:

rsz dynaudio new excite x14 head

 

Model: Dynaudio X14

Cijena: 7490,00 kn

Specifikacije: osjetljivost 85 dB, impedancija 8 Ohma (6.7 min), frekvencijski raspon 50 Hz – 23 kHz +- 3dB, masa kutije 6,5 kg, dimenzije 285x170x255 mm, snaga do 150W

Ustupio na test: HD multimedia  http://hd-multimedia.com/

 

Presudili smo:

 

Izrada:                       4andhalfstar

 

Performanse:             4andhalfstar

 

Opremljenost:            4star

 

Jel vrijedi te pare:      4andhalfstar

 

Pozitivno: Laki za pogon, odlična izrada i zvuk

Negativno: Teško mi je nešto prigovoriti s obzirom na cijenu

 

Stoga zaključujemo:

Na X14 je dobio  nezahvalan zadatak  da zamijeni iznimni X12 koji je bio  toliko dobar da se činilo da se ne treba mijenjati. No Dynaudio nije ni ovaj puta razočarao.  X12 je dobio dostojnog nasljednika koji je u novoj varijanti još manje osjetljiv na odabir pojačala a jednako je ozbiljno i kompetentno izrađen.  Ljubitelji Dynaudia će doći na svoje ali mi se čini da bi novi ustroj i promišljanje mogao dovesti i kakvog novog kupca kojega je poslovično težak pogon odvraćao od kupnje. Naša preporuka...

 

Konačna ocjena:     4andhalfstar

 

 

 

 

 

 

 

HIFI POPULARNO

  • 1
  • 2
  • 3

Hegel H300

Hegel H300

Pravi solid state za znalce Piše: Darko Brlečić Potraga za vrhunskim solid state integriranim po...

Više...

HAD Audiolab Maestral Two

HAD Audiolab Maestral Two

Za ljubitelje slušalica ... Piše: Dražen Kokanović   Proizvodnja audio uređaja u Hrvatsko...

Više...

HAD Audiolab Santana 6c33

HAD Audiolab Santana 6c33

Neki novi vjetrovi... Piše: Dražen Kokanović U kratkom vremenskom razmaku imali smo zadovoljstvo...

Više...

KEF LS50

KEF LS50

Ponovno rođenje... Piše: Dražen Kokanović Mnogo je razloga za posjedovanje KEF LS-50. Slavni kor...

Više...

ProAc Studio 115

ProAc Studio 115

Anglezki žentl-meni Piše: Vlado 'Vlad' Tomašević   Kamo sreće pa me zapala objava teksta tam...

Više...

YBA Heritage A100

YBA Heritage A100

Povratak karizmatičnog francuza Piše: Darko Brlečić Francuska tvrtka YBA nije novost na našem tr...

Više...

HIFI NOVO

  • 1
  • 2
  • 3

ELAC AM200

ELAC AM200

ELAC AM200 Beskrajni Horizonti Piše: Darko Brlečić   Posjedovanje barem jednog seta aktiv...

Više...

MAGNEPLANAR .7

MAGNEPLANAR .7

 Magneplanar .7  Kako glazba zaista zvuči...  Piše: Dražen Kokanović Dali je mog...

Više...

NAGAOKA MP-200

NAGAOKA MP-200

  Nagaoka MP-200    Korak više..    Piše: Dražen Kokanović Nagaoka je vr...

Više...

EDIFIER R2000DB

EDIFIER R2000DB

 Novi igrač u gradu... Piše: Dražen Kokanović Tržište bežičnih i prijenosnih zvučnika j...

Više...

Well Tempered Labs Simplex + Hana E…

Well Tempered Labs Simplex + Hana EL

 WellTem pered Labs Simplex + Hana EL  Antipod novoj modi...  Piše: Dražen Kok...

Više...

Audia Flight FL Three S integrirano…

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo

Audia Flight FL Three S integrirano pojačalo Dostojan nasljednik... Piše: Dražen Kokanović  ...

Više...

SPONZORI

Sound News koristi tehnologiju kolačića (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web mjesta Sound News Web slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja mjesta stranice Sound News Web kliknite na gumb Prihvaćam ispod. Više o kolačićima možete pročitati ovdje

Prihvaćam

The Best Bookmaker Betfair Review FBetting cvisit from here.

| © 2009 - 2017 | Sound News Web | Zvučne Novosti d.o.o. | Sva prava pridržana |

Login or Register